Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Mindenkinek elérhető a védőoltás

Irakozhatnak a gyógyszertárak abba az egészségügyi minisztérium által indított kísérleti programba, amely lehetővé teszi, hogy a patikusok is beadhassák az influenzaellenes oltást.

Hirdetés
Hirdetés

Több feltételnek is eleget kell tenniük azoknak a gyógyszertáraknak, amelyek felvállalnák, hogy be is adják az ügyfeleknek az influenzaellenes oltást: rendelkezniük kell egy külön helyiséggel erre a célra, hűtővel a vakcinák tárolására, szerződéssel a veszélyes hulladék elszállítására, és a patikusoknak is el kell végezni egy külön (fizetett) képzést. Ugyanakkor az oltást igénylőknek, akiknek korábban már legalább egyszer meg kellett kapniuk a vakcinát (így akarják kiszűrni az esetleges allergiás reakciók előfordulását) szükségük van háziorvosi küldőpapírra, a kiskorúaknak pedig szülői beleegyezésre is.

A vakcinát a gyógyszertárak biztosíthatják ingyenesen vagy pénzért, de nem adhatják drágábban a minisztérium által megszabott kiskereskedelmi árnál.– Egy folyamatról beszélünk, nem egyik napról a másikra történnek a dolgok, és idén valószínűleg még nem lesz elérhető ez a szolgáltatás az embereknek – vélekedett Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Azt is elmondta, a vélemények megoszlanak arról, hogy ez a program lehetőséget vagy újabb koloncot jelent a gyógyszertáraknak, amelyeknek sok előnyük nem származik ebből, a védőoltás szolgáltatásáért nem inkasszálnak nyereséget.

– Ez inkább azoknak az embereknek jó, akik nem jutnak ingyenes oltáshoz vagy családorvoshoz, és lakhelyükhöz közel van egy alternatívájuk a szezonális grippé elleni védekezésre – válaszolta a megkérdezett szakember. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük