Felhívás!

Minden a helyén van!

Minden a helyén van! Kovászna megye

Háromgyerekes anya, a Protestáns Teológiai Intézet végzettje, bodyART Basic-oktató, a Wrapmamas’ Shop internetes bolt vezetője – ő az Alsócsernátonban élő Sylvester Réka, aki mindezt szerényen, egy kézlegyintéssel elintézi. „Nincs ebben semmi különleges”, mondja. Szerintünk van, ezért kértük fel interjúra.
– Számomra már az anyaszerep különlegessé tesz egy nőt, ugyanakkor hallani olyat is, hogy a több beosztást vállaló nők önértékelése alacsonyabb a kelletnél. Mi a véleménye erről?
– Számomra mindezek természetesek, csak teszem a dolgom, tehetségem szerint a legjobban, és úgy érzem, a helyemen vagyok. Valóban, egy bizonyos idő után fennáll az a veszély, hogy önértékelésünk csorbulást szenved. Fontosnak tartom, hogy az ember a bevállalt dolgokkal arányosan ossza be az idejét.

– Három gyerek édesanyja. Miben változott meg az élete, mi az, ami újat kapott tőlük?
– Három gyerek gyökeresen megváltoztatja az életet. Prioritások, időbeosztások változtak ezáltal anélkül, hogy zavaró tényezővé váljanak. Nagy felelősség anyának lenni, hiszen a gyerekek testi-lelki jóléte rajtam múlik nagymértékben. Szülőként is fejlődnöm kell ahhoz, hogy jól teljesítsem az ezzel járó feladatokat és a mindennapi kihívásokat. Viszont cserébe tőlük egy vidám, hangos életszakaszt kaptam, amelyben minden nap történik valami.
– Az anyaság előtti időszakban milyen volt?
– Protestáns teológiát végeztem Kolozsváron, lelkészi szolgálatot teljesítettem a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben. Ezzel párhuzamosan internetes boltot (Wrapmamas’ shop) működtettem. Közben úgy alakult az éle­tem, hogy hazaköltöztem Sepsiszentgyörgyre, ahol a gyerekekkel és a bolttal tovább foglalkoztam, és most ugyanezt teszem Alsócsernátonban.

– Honnan jött az internetes bolt ötlete?
– Kezdetben ismeretterjesztő blogot vezettem a mosható pelenkákról és a babahordozásról, nem is gondoltam, hogy boltvezetés lesz a vége ennek. A legnagyobb gyerekem, Ágnes másfél éves volt. Abban az időben nagyon megszerettem a babahordozó-kendőt, amely megkönnyítette a kisbabás napjaimat. Környezetvédelmi és egészségügyi megfontolásból mosható pelenkát használtam. Ezeket a termékeket külföldről szereztem be, akkoriban (2007-ben) nem lehetett kapni. Sokféle előnyt láttam abban, hogy az ergonomikus babahordozót használjuk. Ezáltal biztosítva van a csípőficam megelőzése, a kezelése, tartja a babák gerincét, amely szintén nagyon fontos számunkra. Mindezeket a termékeket szerettem volna az anyukák számára elérhetővé tenni, ezért nagy lelkesedéssel vágtam bele, és a pozitív visszajelzések által állandóvá vált, hiszen rengeteg köszönetet és elismerést kapok a vásárlóktól. Ezeken a termékeken kívül sokféle mosható pelenkát, bio babakozmetikumot, gyapjú ruhákat (ami után nagy az érdeklődés), illetve felnőtteknek környezetbarát tisztítószereket forgalmazok.
– Az anyasággal járó számos tevékenységgel párhuzamosan vezeti az üzletet, ezenkívül testedzést tart. Van segítsége?
– Férjem a kezdetektől segítséget nyújt a mai napig, ott, ahol éppen szükség van. Szerencsés helyzetben vagyok, mert otthonról dolgozhatom. Nagyon rugalmas és aktív programom van, az igaz, több részben dolgozom: reggel a gyerekekkel óvodába, iskolába megyünk, utána konyhai teendőimet és a számítógépes munkáimat végzem. Délután, amíg a kicsik alszanak, és a család is engedi, szintén tudok időt szakítani mindezekre.
– Kik a rendszeres vásárlók, honnan tudnak a kuncsaftok a boltról?
– Vannak régi vásárlóim, akik évek óta visszajárnak, amíg a gyerekek ki nem nőnek azokból a termékekből, amiket forgalmazok. A legnagyobb elégedettség számomra az, hogy egymás között elmondják véleményüket, ezért sokan tudomást szereznek ezáltal a minőségi termékekről. Mondhatni az egész országból, kezdve Tulceától egészen Temesvárig rendelnek, főleg olyan anyukák, akik tájékozottabbak, nyitottak az újra, és egészségesen szeretnék nevelni a gyereküket.


– A bodyART az egyik legfrissebb edzésforma, ezt oktatja. Mi volt az elindítója, hogyan ismerkedett meg vele?
– Mindig is szerettem tornászni, a mozgás fontos volt az életemben, és kerestem, hogy melyik az a mozgásforma, amiben jól érzem magam. Szatmárnémetiben jártam edzésekre, majd Szentgyörgyre kerülve nem találkoztam ezzel az edzésformával, ezért úgy döntöttem, a tanfolyam elvégzése után edző leszek. A mai napig sem ismerik sokan ezt a fajta funkcionális tréninget.
– Mit kaphatunk egy ilyen edzéstől?
– A test, lélek és szellem torná­jaként ismeretes, amely során az egyensúlyérzék, a kitartás, az erőnlét és az összpontosítási készség fejlesztődik. Ez az edzés olyan gyakorlatokból tevődik össze, melyek az egész testet átmozgatják. Nagyon fontos szerepet kap a légzés, amelynek tempója vezeti a mozdulatokat. Megtapasztalható az izmok megfeszítése, lazítása, tehát a két véglet is. Egy időben kikapcsolódunk és feltöltődünk, életminőségünk javul.
– Kiknek ajánlott, mit kell tudnunk róla?
– Mindenkinek, életkortól, nemtől stb. függetlenül. Hozzám a 20 éves hölgyektől, kisgyerekes anyáktól kezdve a hatvan éven túli hölgyekig, sőt még elvétve férfiak is járnak. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban hétfőnként 17.45-től, péntekenként 17 órától, Csernátonban pedig a Végh Antal Általános Iskolában keddenként 18.30-tól tartom az edzéseket. Facebook-csoportot is működtetek, amely a bodyART Kovászna megye nevet viseli, ott is lehet jelentkezni.
– Hogyan látja magát tíz év múlva?
– Nagy terveket nem szövögetek, úgy érzem, most a helyemen vagyok. Valószínű, a gyerekeim kamaszkora újat hoz az életembe, amit kihívásként fogadok. Míg lesz rá igény, az elkezdett tevékenységeimet szeretném folytatni, természetesen fejlesztésekkel.

Hodor Enikő

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások