Felhívás!

Mikor „problémás” egy medve?

Mint azt korábban megírtuk, Háromszéken idén 23 „bajkeverő” medvére kértek kilövési engedélyt, és ebből 17 medve kilövésére már rá is bólintott Bukarest. Ennek tükrében érdeklődtünk Bács Márton Csabától, Sepsibükszád polgármesterétől – aki több rendben panaszkodott lapunknak a településen zajló medvejárásra –, hogy ők kértek-e, kaptak-e ilyen engedélyt.

A polgármester már az elején hangsúlyozta, hogy településükön valós gondot jelent a medvejárás, ám amint azt kifejtette, emberre még nem támadt egyetlen bundás sem.

– Egy medve akkor válik problémássá, ha bizonyítottan veszélyt jelent az emberre – hiszen a háziállattal annyira még nem foglalkoznak az illetékesek –, továbbá garázdálkodásait többszöri alkalommal jegyzőkönyvezi a helyi önkormányzat. Ilyenkor a helyi vadászegyesület az önkormányzattal közösen indítja el a kilövés kérvényezést. Nálunk jár ugyan a medve, de az embereket, illetve a gazdaságokban lévő állatokat még nem bántotta, így nem kértünk idén kilövést, csak jeleztük a medvejárást – magyarázta, hangsúlyozva, hogy egy közeli esztenán már több állatot is megölt a bundás, de arra – mivel nem a falu területén történt az incidens – nem lehet kilövést kérni.

Bács hangoztatta, hogy jó megoldás lenne a korábban is alkalmazott fenntartható gazdálkodás, magyarán, ha a szaporulatot minden évben „kivennék”, annyi példányt lőhetnének ki, mint amennyi az évi szaporulat.
– A vadászat visszavezetése lenne jó megoldás! Hogy mi nem kértünk idén kilövési engedélyt, az nem azt jelenti, hogy nálunk nincs vad. Csak annyit jelent, hogy szerencsés helyzetben voltunk, egyelőre nem bántotta a falu népét a nagyvad. Idén többnyire Tusnádfürdőre mentek, ott garázdálkodtak, és nem hozzánk jöttek be – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.