Hirdetés
Hirdetés

Merész ötletek kerestetnek

2019-et Szentgyörgyön a Diákok évének nyilvánítja az önkormányzat, de más, szervezeti háttérrel nem rendelkező fiataloknak is teret nyit a város­alakításra és újító ötleteik megvalósítására. A kolozsvári PONT csoport által kezdeményezett és koordinált Com’on nevű részvételi költségvetés projekt már Európa hét városában működik Románián kívül, a temesvári és kolozsvári jó tapasztalatok után Sepsiszentgyörgy is befogadta.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád polgármester és Farkas András, a PONT csoport társalapítója tegnap sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Ez a gyakorlat, vagy­is a lakosság megkérdezése a városban megvalósítandó dolgokról a körükből érkező javaslatok alapján, brazil városokban született meg a ’90-es években. Ez a lényege a Com’on projektnek is, amelynek keretében ezúttal maximum 3 főből álló informális csapatok – 14 és 35 közötti fiatalokból – olyan ötletekkel jelentkezhetnek, amelyek a város által nyújtott kihívásokra kreatívan felelnek, a tereket, akár időlegesen is, de új funkciókkal ruházzák fel, bekapcsolják a kulturális életbe, minél több személyt, főleg fiatalokat mozgósítanak a közösségfejlesztés érdekében. Az ő ötleteiket pedig a város felkarolja, a lakosság szavazatai alapján rangsorolják, majd meg is valósítják – az első kiadásban ez év végéig.

A projektet kezdeti, azaz ötletgenerálási szakaszában a Bethlen Gábor Alap finanszírozza 10 millió forinttal, az ötletek kivitelezéséhez pedig az önkormányzat nyújt támogatást. Szentgyörgyön körülbelül harminc, 2500-3000 lejből megvalósítható javaslatot szeretnének kivitelezni.

Hirdetés
Hirdetés

– Többször tárgyaltunk az utóbbi időben a városbeli iskolák diáktanácsaival, többen jelezték, nem tudnak pályázni, mert nincs mögöttük civil szervezet. Mi nagyon fontosnak látjuk, hogy bevonjuk őket a város életébe, együtt nőjenek fel vele, kötődjenek hozzá – mondta Antal Árpád polgármester.
Véleménye szerint a Com’on pályázat által lehetőség nyílik arra is, hogy a generációk közötti kapcsolat épüljön, az idősebbek meggyőződjenek arról, hogy a fiatalok is képesek felelősségteljes és újító jellegű gondolkodásra.

Farkas András a Com’on mellett másik, a szervezet által menedzselt és szintén Kolozsváron letesztelt Innovatory programról is beszélt, amelynek szintén a fiatalság a célcsoportja, pontosabban a középiskolás diákok. Először a líceumi tanárokat képezik ki a Design Thinking, az üzleti életben is meghonosodott pragmatikus, problémamegoldásra kihegyezett módszer alkalmazásának mikéntjére, ők a maguk során diákjaiknak tanítják azt meg 6 héten át. Ez hozzásegíti a fiatalokat, hogy társadalmi kihívásokat azonosítsanak, és azokra innovatív megoldást dolgozzanak ki.

Farkas András szerint azok a tanárok, akikkel eddig dolgoztak, rendkívül pozitív tapasztalatokról számoltak be, ők maguk is élvezték, hogy a munka során kiléphetnek az eddigi sablonokból, és meglepődve tapasztalták diákjaik kreativitását.
– A fiatalok a közhiedelemmel ellentétben nem passzívak, csak mi nem tudunk szólni hozzájuk – összegzett Farkas András. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük