Felhívás!

Mennyi, az annyi

Mennyi, az annyi Kovászna megye

Elhalasztották a mezőgazdasági termékek át­lag­árának megállapításáról szóló napirendi pontot a Kovászna megyei tanács hétfői rendkívüli ülésén, a tanácsosoknak ugyanis nem sikerült megegyezniük egy mindenki által elfogadott értékben. Az ügyben szakértői tárgyalásokat rendeltek el.

Az ülés napirendjének egyik pontja lett volna, hogy döntsenek a mezőgazdasági termékek 2019-es pénzügyi évre szóló átlagárairól, a javak használatának átadásából származó éves nettó jövedelem megállapítására. Az eljárásra azért van szükség, hogy haszonbérbe vevők részére kiszámítható legyen a befizetendő adó.
A javasolt árakkal nem értett egyet Lukács László, a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselője.

– Ezek az árak el vannak rugaszkodva a valóságtól, látszik, hogy a tavalyi szinthez igazították, ami nem szerencsés, hisz olyan év, mint a tavaly, lehet, hogy 15–20 év múlva lesz – vetette fel a szakember, aki konkrét módosító javaslatokat is megfogalmazott.

Szerinte, mivel a botfalusi cukorgyár nem fizet, több száz, de lehet, hogy akár néhány ezer hektárral több burgonyát ültetnek idén, mint tavaly, ami lefelé nyomja majd az árakat, ezért a határozattervezetben szereplő 60 bani helyett 50 banit ajánlott. Hasonlóképpen indokoltnak találta csökkenteni a káposzta árát 1,2 lejről 0,50 lejre, és a hagyma egységárát 1,10 lejről ugyancsak 0,50 lejre. Lukács László a marhahús 5 lejes árát is sokallta, ehelyett 4 lejt talált volna elfogadhatónak, a tej literenkénti árát pedig 1 lejről 0,80 lejre módosította volna.

A vitán jelen lévő Könczei Csaba nem támogatta a módosításokat. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt mondta: nem csak egy kiemelt évet vettek figyelembe, és egyeztettek a gazdákkal is az árakról.

– Arra kell törekedni, hogy a megállapított árak minél közelebb legyenek a valósághoz. Fontos a bérbeadók érdeke, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a bérlők szempontját sem, akik a megállapított árszint szerint fizetnek adót – mondta az igazgató.

Könczei rámutatott: az időjárásnak alárendelt várható terméshozam függvényében a megyei tanácsnak jogában áll bármikor módosítani az árakon. Az igazgató szerint „a hagyma nem nagyon számít”, de fontos lenne, hogy a krumpli és a tej árának megállapításánál „ne tévedjenek nagyot”.

Tamás Sándor nem kívánt állást foglalni a vitában. A megyei tanács elnöke, aki ugyan, mint mondta, „azon ritka politikusok közé tartozik, akik sem a futballhoz, sem a mezőgazdasághoz nem értenek”, úgy értékelte, a javasolt árak között „túl nagy a különbség”. Azt tanácsolta, vegyék le a napirendről a kérdést, és minden politikai frakció delegáljon egy embert a szakbizottságba, akik egyezzenek meg, hogy „mennyi, az annyi”.

– Ez a bizottság a tanács következő rendes ülésére dolgozzon ki egy olyan határozattervezetet, amelynek a mellékletében javasolt árakkal valamennyien egyetértenek – mondta a tanácselnök.

Kovászna Megye Tanácsának havi rendes ülésére január 23-án kerül sor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.