Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megyetanácselnök-jelöltet is indít az EMSZ

Megyetanácselnök-jelöltet is indít az EMSZ Kovászna megye

Hisznek az együttműködésben, ugyanakkor változást hoznának a megyevezetésbe az Erdélyi Magyar Szövetség képviselői. Elnökjelöltjüket a Sepsiszentgyörgyre összehívott sajtótalálkozón jelentette be pénteken Zakariás Zoltán, az EMSZ országos elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A bejelentést megelőzően a szövetség múltjáról, szerinte felfelé ívelő pályájáról beszélt az EMSZ elnöke, érintve az érdekképviseleti szervek közti kapcsolatot, a helyi koalíciók lehetőségét és a választási versenyhelyzetet is. Mint mondta, az RMDSZ-szel való összefogás országos szinten kétségtelenül fontos a választási évben, helyi szinten azonban az EMSZ kész a megmérettetésre.

Háromszéken nincs veszély

Az elnök kiemelte, Háromszéken nincs indulás-technikai probléma, hiszen magyar többségű megye, a versenyhelyzet ebből fakadóan természetes. Mint mondta, 2020 óta az EMSZ színeit képviselő településvezetők és tanácsosok bebizonyították, hogy másféleképpen is lehet politizálni. „Meggyőződésünk, hogy a Kovászna megyei tanács szintjén is helye van bizonyos változásnak” – vélekedett, hozzátéve, hogy az eddigi elnök „túl hosszú ideje” tölti be a funkciót, és ez degradációval járt.

Fotó: Farkas Orsolya

Tamás Sándor RMDSZ-es megyevezető helyére tehát Fazakas Pétert jelölik, aki eddig megyei tanács önkormányzati képviselője volt. A sajtótájékoztatón kihangsúlyozták: teljes listát fognak állítani a képviselői mandátumok megszerzéséért is – az ezen szereplő Johann Taierling és Bálint József szintén részt vettek a sajtótájékoztatón. A háromszéki magyar városokban indítandó EMSZ-es polgármesterjelöltek neveit Zakariás Zoltán egyelőre nem kívánta nyilvánoságra hozni, megvárják vele a „megfelelő időt”.

A régit az újjal ötvöznék

Nyolc év közigazgatási tapasztalattal, közgazdász képzettséggel felvértezve fogadta el a jelölést Fazakas Péter. A bejelentés kapcsán elmondta, majdnem egy évtized állt rendelkezésére, hogy belelásson a megyei önkormányzat működésébe. „A lista teljes lesz, és úgy szeretnénk összeállítani, hogy a régi párttársakat, a régi tanácsosokat ötvözzük az újakkal, és lesznek nők is” – jelentette ki. Elismerte, a megye állapota javult az elmúlt években, sok projekt ment végbe, ugyanakkor arra is célzott, hogy a mennyiség a minőség rovására ment. „Én itt szeretnék jobban odafigyelni a minőségi munkákra, amit a köz számára végeznek el bizonyos vállalatok” – nyilatkozott.

Bálint József, aki 2020-ban szintén az EMSZ megyetanácselnök-jelöltje volt, teljes támogatásáról biztosította Fazakas Pétert. Johann Taierling, aki nyolc éven át tevékenykedett a kézdivásárhelyi tanács tagjaként, négy éven át a megyei önkormányzat képviselőjeként, elismerően szólt a Kovászna megyei tanácsban való együttműködésről és jó hangulatról, illetve a szándékról, hogy ezt továbbra is megmaradjon.

Együtt, de mégsem

A sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán az érdekképviselet többféleségének előnyeit hangsúlyozta, de leszögezte azt is, hogy a „frontvonalon” közösen kell fellépni. Mint mondta, teljesen természetes és veszélymentes, hogy a helyhatósági választásokon verseny legyen a pártok között, vannak azonban olyan helyek, ahol a magyarság kisebbségben van, akár a vezetés, akár a képviselet tekintetében. Ezekből az alapvetésekből kiindulva kezdeményezte az EMSZ ősszel egy, a választások mindegyikére érvényes keretmegállapodás megkötését az RMDSZ-szel. „Csak így tudjuk végig vinni a négy választást, hogy mindegyiken vélhetően maximális szavazat szülessen” – fűzte hozzá.

A két párt március 20-án írta alá a megállapodást, hogy maximalizálja a szavazatokat azokon a helyeken, ahol többségben vannak a románok, ugyanakkor a parlamenti választásokra is a lehető legtöbb választót mozgósítsa. „Az RMDSZ-ben a Szövetségi Állandó Tanács a tegnapi nap folyamán letiltotta a helyi koalíciókat, úgyhogy egyelőre ez a megoldás nem áll fenn, ami azt jelenti, hogy más megoldásokhoz kell folyamodni” – nyilatkozta Zakariás Zoltán, aki szerint ez a fejlemény felettébb sajnálatos. Azt viszont kérdésünkre teljes mértékben kizárta, hogy az EMSZ valamelyik helyi szervezete bármiféle helyi román szervezettel kokettálna a választásokon.

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások