Hirdetés
Hirdetés

Megvannak a győztesek

Megvannak a győztesek Kovászna megye

Az „utolsó métereken” igazi versengés alakult ki Kézdivásárhelyen a Részvételi Költségvetés elnevezésű programban meghirdetett civil kezdeményezések között. A lakossági szavazás január 10-én este zárult, és a versenyben levő három terv mindvégig esélyes volt a győzelemre.

Mint azt már megírtuk, a lakók öt tervvel neveztek be, ebből három kapott zöld utat a városháza részéről, ezek közül a két, legtöbb szavazatot begyűjtőt fogja kivitelezni az önkormányzat még az idén.

A verseny a szavazás lezárásáig kiélezett maradt, és míg korábban úgy tűnt, hogy a nyujtódi Ifilázban ifiházért projekt lesz az egyértelmű győztes, hiszen dupla annyi voksa volt, mint a másik két tervnek, a végén mindössze hét pont választotta el a Dózsa György utcai zöldövezet átalakítására pályázó tervtől, holott az korábban a végén kullogott.

Tehát 180 szavazattal nyert a nyujtódi, egykori tűzoltószertárban kialakítandó ifjúsági ház terve, amelynek költségvetése 49.591 lej, ezen kívül megújulhat a Dózsa György utcai zöldövezet is, ahová a pályázók egy ligetszerű közösségi teret álmodtak, kis színpaddal, esztétikus padokkal, dísznövényekkel, ezt 48.725 lejre értékelték. A Petőfi Sándor utcai gyalogátjáró jelzőlámpával való felszerelése mindössze csak 153 szavazatot gyűjtött be, de nincs veszve minden, ugyanis Szilveszter Szabolcs alpolgármester szerint szem előtt tartják a lakók kérését.

„Megpróbálunk a kérésnek eleget tenni, hiszen a Csipkerózsika Óvoda közelsége indokolttá teszi, első lépésben, amint az időjárás engedi, felszabadítunk egy-két parkolóhelyet a gyalogátjáró szomszédságában, és parkolásgátló eszközöket szerelünk fel, ugyanis az ott parkoló autók akadályozzák a biztonságos kilátást” – mondta az elöljáró.

Biztatásként a jövőbeli pályázóknak elmondta, nem csak két terv nyerhet, hiszen az összköltségvetés 100 ezer lej, és 50 ezer lej a maximum pályázható összeg projektenként, de kisebb értékű tervből több is kivitelezhető, ha megfelel a kiírásoknak és megszavazzák a lakók, lehet ez akár egy egyszerű kerékpártároló vagy egy okospad.

„Elnézést kell kérnünk, mert voltak időszakok, amikor a honlap, amelyen szavazni lehetett, nem működött a látogatottság miatt, de ez általános jelenség, hogy a legtöbb szavazó mindig a véghajrában jelenik meg” – húzta alá Szilveszter, hozzátéve, hogy az első pályázati kiírásnál volt a legnagyobb a megmozdulás, a nyujtódi játszótér megújítására több mint 700 voks gyűlt össze.

A Részvételi Költségvetést Kézdivásárhely önkormányzata először 2020 szeptemberében indította útjára, azóta hét tervet nyújtottak be, ebből négyet ültettek gyakorlatba. Tavaly a Csipkerózsika Napközi Otthon udvarán egy közlekedési tanpálya létesült az ovisoknak, illetve a 3-as számú napközi otthon környezetében parkosítottak és játszóteret alakítottak ki.

Sepsiszentgyörgyön már négy éve működik a részvételi költségvetés, a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoport mint partner és város önkormányzatának közös programjába 14–35 éves fiatalokból álló csapatok kezdeményezéseit valósítják meg.

 Fotó: bp.kezdi.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 11., 17:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A Vagohid utcai szoc.tbh -nal 10 ev utan[ talan kerul annyi penz az idei koltsegvetesbol] hogy elvezessek az esso vizet es rendeznek a teret,azaz aszfaltoznanak vegre valahara.Legalabb mindenkinek utaljon ki a hivatal egy -egy par gumicsizmat!!!

  • User
   Dátum: 2023. január 12., 9:10
   ÉRTÉKELÉS: 10

   1. A lakókat igenis érdekli, de a “szavazógép” úgy volt megcsinálva, hogy nem lehetett szavazni. Se belépni, se újra regisztrálni nem engedett. 2. Egy ilyen “projektet”, ami a biztonságos gyalogosközlekedést megkönnyítí, nem népszavazással kellene eldöntetni. Ugyanis az a gyalogátkelő egyike a legveszélyesebbeknek a városban, a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban több száz gyermek – köztük óvodások – használja. A minimum az lenne, ha azon a szakaszon – addig is, amig szemafort szerelnek oda – 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetnének be és azt könyörtelenül be is tartatnák. A Millenium-park és Kossuth tér közé fel tudták szerelni a szemafort, ugye… ami a közlekedéstbiztonságot nem javította számottevően, de legalább megnehezítette a forgalmat. Úgyhogy kérjük Szilveszter urat, hogy intézkedjen és oldják meg a szemafor felszerelését minél hamarabb.

 • User
  Dátum: 2023. január 12., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Három éve a lépcsőházi lakók aláirásával letettünk egy kérést,hogy a járdaköveket cseréljék ki mert lehetetlen közlekedni a jó”minőségü”járdaköveken,de azóta is süket fülekre találtunk! Stadion7 bl9 d e f lépcsőházak! Hajrá”UDMR”!!!

 • User
  Dátum: 2023. január 12., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: -10

  Nyujtod eleg nagy falu hogy sajat onkormanyzata legyen,miert kell elvinni a penzt Kezdirol amikor rengeteg helye lenne itt is(vagy talan ugy kepzelik el ,hogy a kezdii gyerekek fogna oda jarni szorakozni?),ez egy abszurdum.Hagyjak a nyujtodiakat megsulni sajat zsirjukban.Ebben biztos vagyok,hogy Bokorur tobbet nem lessz Kezdivasarhely polgarmestere!!!!

  • User
   Dátum: 2023. január 12., 21:30
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Nyujtod mar rég nem itt tartana, ha nem fogná allandóan vissza egy adag nemtörődöm varoslakó, úgyhogy sokkal inkább sülnenek a sajat zsírjukban saját önkormanyzattal és a jól összeszokott közosségükkel. Tisztelettel.

 • User
  Dátum: 2023. január 12., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ahogy még megírtam, továbbra is szelektív a véleményfal!!! Miért nem szabad közöljék a tegnap esti hozzászólásomat?!
  Nyújtód 1 fantomfalu….. Iskola,óvoda 1 lajtában, a kúltúrotthon kicsi és nincs felszerelve, a járdák hiányoznak, az iskola egy részét, a sörkertet,kolektív épületeket focipályát, legelőt eladták, visszaadták olyanoknak akik az itt lakók hátán lopták a tőkét!!!
  Nyújtód,Szászfalu,Sárfalva külön község kell legyen és nem Kézdi gyarmata!!!!
  Ez az 50.000 lej mire elég?! Egy filegória kerül ennyibe!!!!