Felhívás!

Megvan a kilövési engedély

Megvan a kilövési engedély Kovászna megye

Egyelőre nem sikerült kilőni azt a medvét, amely rendszeresen bejár az oltszemi kastély kertjébe. A vad a „legkeresettebb” a háromszéki medvék közül, hisz az intézményben változatlanul több mint ötven állami gondozott gyerek lakik, akik bármikor szemben találhatják magukat vele, ha hátramennek egy almáért a kertbe.

A kétmázsás medve, amely rendszeresen „látogatja” a gyermekotthont, korábban már megsebzett egy lovat, de volt példa arra is, hogy kívülről felült annak az ablaknak a párkányára, amelynek a belső oldalán az ötven gyermek volt.

A sepsibodoki önkormányzat hónapokkal ezelőtt kérte a kilövési engedélyt, de nem kapta meg. A kéréshez csatlakozott Sebastian Cucu prefektus is, aki „életveszélyesnek” minősítette a helyzetet, és úgy nyilatkozott, hogy „nincs az a medve”, amely a gyerekek életénél fontosabb.

Végül múlt szerdán érkezett hivatalos papír arra, hogy „monitorizálni” kell a vadat, és kilőhető, ha ismét bejön a gyerekek kertjébe. Az önkormányzat négy mozgásérzékelős kamerát szerelt fel, amelyek telefonra továbbítják a jelt, ha megjelenik a medve. Azóta azonban csak a folyóig jött, szétnézett, és megfordult – mondta el megkeresésünkre Fodor István, sepsibodoki polgármester.

– Meglőhetnénk a folyóparton is, hisz tegező viszonyban vagyunk, annyiszor láttuk, de akkor jön a sok „okos”, hogy vajon az a medve volt-e vagy sem, mert ők mindig jobban tudják légkondicionált irodáikban, hogy itt mi a helyzet. Napok kérdése, és bejön a kertbe is, akkor majd véget vetünk a terrornak – nyilatkozta Fodor.

A polgármester azt mondja: ha a környezetvédelmi minisztérium „szakérői” szerint megyünk, akkor ezzel megoldódik a bodoki és dálnoki medvék problémája. Teodor Dulceaţa főtitkár ugyanis azzal indokolta, hogy nem ad engedélyt a Dálnokon garázdálkodó medve kilövésére, mert – szerinte – egy medvének „legkevesebb 27 ezer hektár az élettere”, és tekintettel arra, hogy a bodoki és dálnoki vadásztársaság területe összesen csak 18 ezer hektár, „valószínűleg ugyanarról az állatról van szó”.

– Ez az ember vajon tényleg azt hiszi, hogy mi itt egyetlen medvével kergetőzünk, amelyik hol itt tűnik fel, hol ott? Legalább 150-en vannak ott, ahol szerinte egynek is szűkösen elég az élettér! Hát miért nem jön ki ide egy délután, mutatok én neki két óra alatt három különböző medvét, s a faluból sem kell kimennie – ajánlkozik a polgármester.

A hét elején, amikor a rétyi keresztút melletti kukoricatáblát kezdték géppel betakarítani, odahívták a vadászokat, hogy lelőjék az esetleg kimenekülő vaddisznókat, amelyeket a sertéspestis-járvány miatt amúgy is ritkítani kell.

– Vaddisznó egy sem volt a kukoricában, de volt hét medve – mondta Fodor István, aki nem tudja, hogy az államtitkár vajon hol keres ezeknek 135 ezer hektár üres életteret.

Szerdára virradóan Bodokon, a Talamérban járt a medve. Mire a vadőrök kimentek, már a falu szélénél járt, majd fény- és hangjelekkel visszakergették az erdőbe. A faluban idén tucatnyi medve esett különböző balesetek áldozatául.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 14., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Az RMDSZ-nek egyeb programja nincs, mint a medvek levadaszasa. Ugy latszik ennek a szulofold pusztito partnak ez a legfontosabb, a kvotavadaszat. Miutan reszt vettek Romania erdoinek kiirtasaban (lasd, Kurko Janos, Hargita megye, es a tobbi hozza hasonlok ),most a legfontosabb celjuk, a medvek kiirtasa. Valamit mar epiteni is kene ebben az orszagban gyerekek, fokeppen ebben a ket megyeben, nem csak pusztitani es gyilkolaszni. Az eletszinvonalat emelni ,jobb fizeteseket biztositani a ket magyar lakta megyeben (Hargita, Kovaszna), korhazakat epiteni, modernizalni ,uj befektetoket hozni e ket megyeben (Sweighoffer es hasonlok kizarva!) ,utakat javitani ,jo minosegu ivovizet biztositani (Kezdivasarhelyen) stb. Tehat volna itt egy sor sokkal fontosabb tennivalo ,mint a medvek levadaszasa !

  • User
   Dátum: 2019. november 14., 11:38
   ÉRTÉKELÉS: 17

   A medve levadászása is igen fontos feladat, ugyanis lassan a saját kertünkbe is félünk kimenni. Nehogy már egy állat fontosabb legyen a családomnál, gyerekeimnél.

   • User
    Dátum: 2019. november 14., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ha Bodokon vagy Málnáson laknál nem így vélekednél a medvékről.Csak egy éjszakára gyere el bármelyik tetepülésre és majd meglátod ,hogy milyen bajban vannak ott az emberek .

 • User
  Dátum: 2019. november 14., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Na es kik okoztak nekuk ezt a bajt ,Bodokon meg Malnason?! Talan en vagy a hozzam hasonloak, vagy talan azok a kapzsi es meggondolatlan politikusok, akik tonkretettek es szetlopkodtak mindent (az erdoket is!) ,ebben az orszagban . A Bodokiak es a Malnasiak ,hol vannak olyankor mint peldaul ezelott ket hettel, amikor orszagos tuntetesek zajlanak az orszagban ,az erdoirtasok ellen?! Es hol van a hon szeretett RMDSZ-etek ilyenkor ?! Konnyu mindent kiirtani es lavadaszni, de az unokaitokra es a jovo generacioira nem gondoltok ?! Ok majd honnan fognak fat vagni ?! Ok hol fognak vadaszni ?! Mert nem szeditek a satorfaitokat innen mind, az ilyenek akiknek nem tetszik az erdo es a benne elo vadvilag es koltozzetek a Szaharaba . Ott nincs sem erdo, sem medve, es napfenyt is kaptok majd eleget. Sajat szulofoleteket pusztito idiotak !

 • User
  Dátum: 2019. november 15., 5:37
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Gyere élj bodokon ,naponta járj a buszra a főuthoz és talán pár nap mulva nem csak a kertbe hanem aval is megtisztelnek hogy veled ebédelnek meghivás nélkül.Akkor védd amedvét.