Felhívás!

Megválasztották az év civiljeit

Megválasztották az év civiljeit Kovászna megye

Ha már a civil szervezetek önkéntesei a közösség javára tevékenykednek, legyen az Év civil szervezete és az Év önkéntese pályázat díjkiosztója is közösségi esemény – döntött a CIVEK vezetősége, amikor megvárta, hogy a megszorítások enyhülésével ez megvalósulhasson. Az eseményre tegnap, június 24-én a sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglő kerthelyiségében került sor.

– A pályázat meghirdetésének a célja, hogy kidomborítsa, mennyi jó kezdeményezés van a környezetünkben – mondta Bereczki Kinga, a Civilek Háromszékért szövetség (CIVEK) elnöke. Idén kivételesen sok szervezet nevezett valamelyik sikeres tavalyi programjával: az elbírálás fő kritériumait éppen a bevont, mozgósított emberek száma, illetve az akció társadalmi haszna jelentette.

Kádár Zsuzsa, a United by Music Románia Alapítvány tehetségkutatója győztesének rövid fellépése után Bereczki Kinga hosszan sorolta az idei rekordszámú, szám szerint 15 benevező szervezet programjának erényeit. Megtudtuk, hogy a Kálnoky Ludmilla Egyesület történelmi emlékhelyeinket népszerűsítette, a Zöld Nap Egyesület az egészséges életmód alapvető kellékét, a mozgást, mint a Gál Lajos futókör is, a Diakónia Alapítvány Ergon munkaközvetítő irodája fogyatékkal élőket segített munkahelyhez, keresethez.

A Kőrösi Csoma Sándor Egyesület a kiváló magyar tudós emlékét ápolta, az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság meghívására Bálint Csaba tartott makrogazdasági témájú előadást, míg a Háromszéki Közösségi Alapítvány egy elhanyagolt tömbház hátrányos helyzetű közösségét és környékét formálta át. A Gondviselés Segélyszervezet a baróti tűzkárosultakat kitartó adománygyűjtéssel és sok kalákával támogatta, a Kendu Egyesület a testi fogyatékkal élőket biztatta mozgásra, közösségi részvételre, a Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület II. Rákóczi Ferenc emlékét tartotta elevenen sok izgalmas flashmobbal, az Amőba Alapítvány érettségi felkészítőjének 122 diák köszönheti a sikeres érettségit, a Salvatore Egyesület óvódásokat tanított életmentő hozzáállásra, a Máltai Szeretetszolgálat 52 mozgáskorlátozottnak szervezett tartalmas nyári tábort, míg a Vinca Minor a Büdös-hegy napja oktató célú rendezvényével nevezett be.
A zsűritagoknak is meglepetés volt, mennyi jó, számukra sem ismert program zajlott Háromszéken. Végül pártatlan pontozás után – hiszen a szentgyörgyi és erdővidéki zsűritagok pontozták a kézdi és orbaiszéki programokat, és fordítva – a Bertis cég által felajánlott 1000 lejes, nyomtatásra fordítható fődíjat az Ergon munkaközvetítő nyerte el.
Az év önkéntesét kijelölni hivatott zsűritagokra is nagyon nehéz feladat várt, mint egyikük, Czilli Balázs kiemelte, mindegyik önkéntes egy év alatt annyi munkát végzett a közösség érdekében, ami másnak 5 évre is elég lenne. Ráadásul többen egy rendes munkaidő után, vagy esetleg két másik munkahely mellett. Így végül az egy Év önkéntese helyett hármat választottak:Sepsiszék képviseletében Toró Attila, a sepsiszentgyorgy.info kulturális hírportál működtetője, Kézdiszékről Kis Emese, míg Erdővidékről Pájer György osztozott a megtisztelő címen, utóbbiak több szervezetben is nagyon aktívak. Mindegyikük 500 lej értékű jutalomban részesült.
A díjkiosztó után a CIVEK tisztújító közgyűlésére is sor került.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások