Felhívás!

Összevontak parcellákat

Összevontak parcellákat Kovászna megye

Összesen 12.635 gazda 116.025 hektár területre kért területalapú támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Kovászna megyei fiókjánál. Ez 140 kéréssel kevesebb, mint tavaly, de 2800 hektárral több, mint egy évvel ezelőtt. A határidő június 15-én járt le.

Az, hogy kevesebb gazda nagyobb területre kért támogatást vélhetően a termőföld koncentrációjának növelésével magyarázható – nyilatkozta György Ervin, az APIA Kovászna megyei fiókjának igazgatóhelyettese.

– A területek koncentrációja alapjában jó irányban mutat, hisz „nadrágszíjparcellákon” nem lehet nagy erőgépeket hatékonyan kihasználni, bár itt is vannak azért határok – mondja az igazgató.

György Ervin arra utalt, hogy egyes szakemberek szerint a „túlzott koncentráció” sem jó, hisz a területalapú támogatások célja éppen a kisgazda-társadalom megtartása lenne.

Országszerte ugyanez a tendencia figyelhető meg: csaknem 827 ezer kérelmet regisztráltak (a tavalyi 846,6 ezer kérelemhez képest) összesen mintegy 9,8 millió hektár területre (a 2019-es 9,7 millió hektárhoz viszonyítva). A kéréseket március 2-a és június 15-e között fogadták (a koronavírus-járvány miatt április 6-a után kizárólag elektronikus formában).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.