Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megtévesztő módon gyűjtenek?

Megtévesztő módon gyűjtenek? Kovászna megye

Megtévesztő módon gyűjti a műanyag kupakokat egy székelyudvarhelyi szervezet és cég, ugyanolyan logóval mint ők – állítja a LAB Életmentő Kupakok Egyesület. Az ügy felháborodást váltott ki, ugyanis a gyűjtés célja különbözik, a kupakgyűjtést pedig a beteg gyermekek támogatásával azonosítják a legtöbben.

Hirdetés
Hirdetés

Székelyudvarhelyen a Color Metal és az SZKA (Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány) közös kupakgyűjtési akciót indított KupakSZÍV néven, melynek során műanyag dugókat gyűjtenek, környezetvédelmi céllal. A tervek szerint, a kupakokat értékesítik, és az erre kapott pénzösszeget környezetvédelmi, természeti értékeket védő, egészséges életmódot elősegítő ötletek támogatására használják.

Az erről megjelent újságcikkek azonban felháborodást váltottak ki Háromszéken, a LAB Életmentő Kupakok Egyesület tagjai és támogatói között, ugyanis az egyesület évek óta gyűjti a dugókat, melyek eladásából beteg gyermekek kezelését támogatják. Leginkább a szív és szívhang alakú logó felhasználását, illetve a kupakgyűjtés más felhasználási módját nehezményezi az egyesület, ugyanis mindenki az ők tevékenységükhöz kapcsolja ezeket.
Bács Emese, a LAB egyesület vezetője elmondta: mivel a logó nincs levédve, jogilag nem tudnak eljárást kezdeményezni, morálisan azonban felháborítónak tartják, hogy felhasználják az általuk közismertté tett akciót.

Nem az a gond, hogy jótékony célra gyűjtenek, ez nem verseny és nem is konkurencia, hanem az a probléma, hogy az egyesületünknek számos gyűjtőpontja van Székelyudvarhelyen is, és összezavarják az embereket, akik esetleg beteg gyerekeknek gyűjtenének, nem a megfelelő helyre adják le a kupakokat – magyarázta Bács Emese.

Csáki Rozália, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány vezetője megkeresésünkre elmondta: szó sincs arról, hogy „lenyúlták” volna a háromszéki egyesület logóját, ugyanis ők 2009-ben levédették a jelképet az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál. Ezt használják a közösségi kártyán és más nyilvános rendezvényeiken is. Hozzátette: az egyesülethez írt kommentszekcióból teljesen alaptalan vádakat olvasott ki, ugyanis évek óta gyűjtenek kupakot kirándulásra is, nem csak a beteg gyermekek számára.
– Nincs alapja a vádaskodásnak, a személyes és szakmai meggyőződésem, hogy a beteg gyermekeknek sokkal hatékonyabb adománygyűjtési módszerek is rendelkezésre állnak. Ugyanakkor, országos és nemzetközi berkekben rengeteg helyen előfordul a szív és a szívhang motívum, amit mi is használunk – mondta.

A LAB egyesület Facebook oldalán több száz felháborodott hozzászóló nehezményezte az esetet, sőt tüntetést is akartak szervezni az Udvarhelyen felállított fém gyűjtődobozokhoz. Mint írták, azzal, hogy ugyanazokat a jelképeket használják, csúnyán megtévesztik az embereket. Sokan a szív alakú tároló miatt azt hiszik majd, hogy a kupakokat a gyerekek megmentésére gyűjtik. Az SZKA később feliratozta a tárolókat, melyen most már megjelenik az is, hogy milyen céllal gyűjtenek.
A LAB Életmentő Kupakok Egyesület 2015-től működik, azóta több száz tonna műanyag dugót gyűjtöttek össze Székelyföldön. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások