Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Túlvegyszerezett a csücskös paradicsom?

Túlvegyszerezett a csücskös paradicsom? Kovászna megye

A zöldségpiacokon egyre többen részesítik előnyben a helyi termelők portékáját a viszonteladók árujával szemben, gondolván, az egészségesebb. Nemrég azonban felröppent a hír, miszerint a korai zöldségként kínált, hazai termesztésű paradicsomokat sokan hormonokkal, illetve tiltott vegyszerekkel kezelik. Az ügyben háromszéki illetékesektől érdeklődtünk.

Hirdetés
Hirdetés

A hargitanepe.eu a buzzói zöldségtermesztési állomás kutatóinak jelentésére hivatkozva arról cikkezett, hogy sok hazai paradicsomtermesztő vegyszerekkel, nevezetesen 2,4D gyom­irtóval, illetve Ethrel érésgyorsító hormonnal erőlteti a növények beérését, ami kockázatos következményekkel járhat a fogyasztókra nézve. A cikkben említett szakemberek szerint az elvágott paradicsom belsejében levő zöldes-fehéres fásodás, illetve a növény alsó felén található kicsúcsosodás is az említett érlelési szerek által kiváltott fejlődési rendellenesség jelei.

Jancsó Szilvia, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság kertészmérnök-agrártanácsadója, az uniós támogatással 2017-ben indult Minimis tomate-program háromszéki felelőse lapunknak így nyilatkozott:

„Szerintem a kicsúcsosodás és a zöld-fehér fásodás nem feltétlenül a tiltott vegyszereknek, illetve érésgyorsító hormonoknak tudható be. Az adott paradicsom nem kapott elég fényt, ezért éretlen. A két szakaszban: január–május, illetve július–november időszakokban futó Minimis tomate-program lényege éppen a szezonon kívüli időszakban történő paradicsomtermesztés támogatása. A résztvevőknek legkevesebb 2 tonna termést kell leadniuk a 10 ár üvegházban vagy fólia alatt termesztett paradicsomból. Szezonon kívül jóval kevesebb a fény, ezért ezek a növények nyilván nem annyira lédúsak, mint a későbbiek, illetve keményebb a héjuk. A csúcsosodás pedig úgy vélem, egyes fajokra jellemző.”

Hozzátette, amennyiben a növénytermesztők „vegyszerhez nyúlnak”, be kell tartaniuk a vegyszerhasználat szabályait. „A hatóanyagot kell nézni, hiszen vannak felszívódó, részben (mindössze a levelekbe behatoló – szerk.) felszívódó, illetve az esővízzel távozó, úgynevezett kontakt-vegyszerek. Amennyiben felszívódó vegyszert használnak, meg kell várni annak kiürülését a növényből.”

Tóth Kinga, a háromszéki mezőgazdasági igazgatóság biológusa így vélekedik: „A Minimis tomate-program résztvevőinek termését szigorúan ellenőrzik kollégáim, emellett szúrópróbaszerűen a piacon áruló termelők zöldségeiből, gyümölcseiből is veszünk mintát. Idén a szürkepenész nagyon megkeserítette az epertermelők életét, ám általában a kontaktvegyszereket használják, és ezt nyugtával is igazolják, emellett a permetezési naplót is ellenőrizzük. Vidékünkön nem jellemző az élelmiszerbiztonsági szabályok be nem tartása. Sőt, olyan termelőnk is van, aki kimondottan a bióra állt rá. Ami a paradicsomok zöld fásulását, illetve csücskösödését illeti, úgy vélem, az egy fajtajelleg” – summázott. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 30., 7:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mindkét szakember (J.Sz.,T.K.) véleményéből az ” úgy vélem” elmaradhatott volna , mert minden fajtának megvan (jelen esetben,pardicsom) a pontos leirása a szakirodalomban.

 • User
  Dátum: 2019. július 30., 10:08
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az biztos, hogy 90 utan nagyon beetettek a vilagot fincsi kajaval…Most bio ide vagy oda, mind egykutya.Mi lett az emberekkel, 20-30 centivel magasabbak lettek, a noknek 46-os a labuk, csampasak, stb.. Evszazadokon at volt egy etalon, amitol ritkan utott el az embertipus, ma minden a fejere allt.
  Ja es egy kerdes ettol fuggetlenul: Mi a franc ez, hogy minden tacsko fiatal szakallas lett, mit akarnak ezzel bizonyitani?

  • User
   Dátum: 2019. július 30., 12:12
   ÉRTÉKELÉS: -6

   nagyon megdrágultak a szofisztikált borotvák…egy pengétől-valódi Gilette v. Wilkinson lett 2majd3 ,4,5 pengéjü rezeg ,massíroznyugtatja a bőtr és este elvisz vacsorázni meg a.színházba.

 • User
  Dátum: 2019. július 30., 13:16
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Aki azt hiszi hogy a termelok betartjak a vegyszerhasznalat szabalyait AZ EL VAN TEVEDVE, ugyanugy mint kulfoldon nalunk is NAGY IVBEN SZARNAK RA a rendelkezesekre es mergezik a POPORT mar nem egyebert de igy is sokan vagyunk no meg a HASZON is nagyobb ha minel hamarabb tulladunk a portekan !!!

 • User
  Dátum: 2022. június 9., 17:47
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Vásárhelyen 3 piacon is voltam, a regátiak csak csücskös paradicsomot árulnak, ebből én nem kérek, és az eladók sem bizalomgerjesztö arcok.