Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtenni mindent, amit lehet

Megtenni mindent, amit lehet Kovászna megye

Pénteken felszentelték Sepsiszentgyörgyön az Evangélikus–Lutheránus Egyházközség Irgalmas Szamaritánus Keresztyén Oktatási Központját. A 25 különleges nevelést igénylő, Down-szindrómás gyerek számára meleg fészket nyújtani és fejlődési lehetőséget biztosítani képes, 414 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkező épület a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának köszönhetően nyert formát Erdély egyetlen ilyen jellegű magyar nyelvű intézményeként. A beruházás értéke 111 millió forint.

„Isten óvjon mindenkit, és áldjon meg jókedvvel és bőséggel” – fohászkodott Zelenák József evangélikus esperes az egybegyűlteket köszöntő beszédében, akik között jelen volt Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház püspöke, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Fejér Ödön László szenátor, dr. Grezsa István, a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program összehangolásáért felelős miniszteri biztosa és Novák Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyházfő különleges figyelmet és törődést, valamint az átlagosnál több szeretetet igénylő virágokhoz hasonlította a fogyatékos gyermekeket, mondván, „ha mindezt megkapják, akkor ők maguk fognak szeretetet árasztani, kisugározni, de úgy, amiként azt más emberfia nem tudja tenni.” A továbbiakban háláját fejezte ki és megköszönte Magyarország kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint munkatársainak, hogy a „szívükre és lelkükre hallgatva elindították a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot.” És dr. Grezsa Istvánnak is, akinek a segítsége és rugalmassága nélkül ez a beruházás nem valósulhatott volna meg Sepsiszentgyörgyön. Ugyanakkor rámutatott, hogy a létrejött intézményt európai színvonalú, összetett létesítménnyé szeretnék fejleszteni, amely az itt nevelkedő gyermekeknek nem engedi el a kezét bizonyos korban, hanem végigkíséri az életüket.

Az óvodát felszentelő egyházi szertartás és fohász után elsőként szóra emelkedő Novák Eduárd kijelentette, hogy az általa vezetett minisztérium a jobb sportolási lehetőségek megteremtésére törekszik. Megköszönte az avatóünnepségre szóló meghívást, és bevallotta, hogy szívesen jön Sepsiszentgyörgyre, mert itt mindig „szép dolgok történnek.”

Dr. Grezsa István rámutatott, hogy amennyiben „a Jóisten és a város a továbbiakban is velük lesz, akkor ennek az óvodának a felavatása nem valaminek a lezárása, hanem egy Kárpát-medence-szerte példát mutató modell megvalósulásának a kezdete. A maradék országot 2010 óta irányító nemzeti kormány a gazdaságfejlesztési és kultúratámogatási program mellett így ülteti gyakorlatba Bethlen Gábor felszólítását: „tegyünk meg mindent, amit lehet!”

A felszólalók sorát záró Antal Árpád András bejelentette, hogy a most működését elkezdő intézmény bővítése érdekében a város megvásárolta, és az illetékesek rendelkezésére bocsátja a szomszédos telket és épületet. „Egy közösség erejét a leggyengébb láncszem állapota mutatja” – zárta beszédét az elöljáró, majd átadta a város immár hivatalossá vált zászlóját az egyházi tisztségviselőknek.

Végezetül a Váradi József Általános Iskola kisdiákjai és a fogyatékos gyerekek megható szereplése, a nemzeti színű avatószalag elvágása és óvodalátogatás következett. A lélekmelengető ünnepség az evangélikus templomban megtartott hálaadó istentisztelettel zárult. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük