Felhívás!

„Megnyernék” a kicsiket

„Megnyernék” a kicsiket Kovászna megye

Tegnap a kézdivásárhelyi Zarah Kids Molnár Józsiás utcai székházában mutatták be a Salvatore Egyesület Civil Licit-győztes Ovi-suli elsősegély projektjét.

A kézdivásárhelyi és környékbeli óvodákból, iskolákból összegyűlt pedagógusokat Buna Attila, a Salvatore Egyesület igazgatója köszöntötte, majd, miután abbéli örömének adott hangot, hogy az Ovi-suli elsősegély a Civil Licit három legsikeresebb projektje egyikének bizonyult, a két éve alakult szervezet tevékenységét ismertette röviden. Az egyesület elsődleges célja az elsősegélynyújtás és -oktatás, amelyet orvosok, asszisztensek és önkéntesek biztosítanak. Hogy miért van szükség erre? Amint elhangzott, Európában évente 700–750 ezer szívbénulást jegyeznek, és a betegek túlélési esélye mindössze 5–10 százalék között mozog, ugyanis a lakosság elenyésző hányada tud elsősegélyt nyújtani.

– „Románia lakosságának mindössze 5 százaléka tud helyesen elsősegélyt nyújtani, hiszen a proto­kollok ötévente változnak. Például aki annak idején azt tanulta, hogy tizenöt mellkas-kompressziót két befúvás követ, már nem megfelelően jár el, hiszen jelenleg a harminc kompressziót követi két befúvás” – hangzott el. Ugyanígy, az artériás vérzés esetében az érszorító kötés felhelyezése már nem aktuális, bár a sofőriskolákban még ezt tanítják, ehelyett nyomókötést kell felhelyezni a sebre.

Az Ovi-suli elsősegély projekttel a Civil Liciten összegyűlt tízezer- hétszáz lejből a tervek szerint 2000 felsőháromszéki óvodást és kisiskolást, továbbá 30–40 óvónőt és tanítót képeznének ki elsősegélynyújtásra. „Célunk a baleset-megelőzés, a vészhelyzetek felismerése, és az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása. Bízunk benne, hogy a kicsiket »megnyerjük«, és néhány év múlva lehet, épp rajtunk segítenek az utcán”. Külföldön évek óta működnek hasonló projektek, és volt rá példa, hogy ennek köszönhetően a kicsik sikeres újraélesztést végeztek. „Az USA-ban egy négy­éves gyerek sikeresen újraélesztette az édesapját. Nyilván, nem lenyomta a mellkasát, hiszen ez képtelenség lett volna, hanem ugrált rajta”.

A projekt nem véletlenül bír megelőző céllal is, az országban ugyanis évente több mint ötszáz, tizennégy évesnél fiatalabb személy hal meg tűzhely, éles, illetve hegyes tárgyak, gépkocsi és kalapács okozta traumás sérülések következtében. Éppen ezért a 40 perces foglalkozások részét képezi a tárgyak csoportosítása, amely során az óvodásoknak külön kell válogatniuk a veszélyes, illetve a segítségnyújtásra alkalmas eszközöket. Az elsősegélynyújtás alapjait a foglalkozásokon egy Teddy maci, színezők, képek, műanyagból készült hegyes és éles tárgyak, valamint játékok segítségével ismertetik meg a kicsikkel. A tervek szerint az első foglalkozásokat május 3-án a céhes városbeli Benedek Elek- és 2-es számú óvodákban, majd május 9-én a Turóczi Mózes-iskolában tartanák. „Év végéig a projektet egész Háromszékre kibővítenénk”, summázott az igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.