Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megkezdődött a terepmunka

Megkezdődött a terepmunka Kovászna megye

Múlt héttől megelevenedett a 625-ös, hatályban lévő, „medve-akcióterv” megnevezésű miniszteri rendelet, amely tulajdonképp a faj menedzsment-tervének életbeültetéséhez szükséges tudományos igényű kutatás. Ez egyúttal egy minimális egyedszámról is biztos tudást nyújt, de sok más, tudományos értékű információt is nyernek majd belőle.

Hirdetés
Hirdetés

A z eddigiekhez képest mindenképpen előrelépést jelent, hogy genetikai mintájuk alapján azonosítanak egy bizonyos területen élő példányokat. A felmérést 2023 decemberéig kell befejezni. A medveszámlálást a Marian Dracea Erdészeti Kutatóintézet bonyolítja le, összesen 461 vadászterületen. A terepmunka oroszlánrészét, közös vállalkozásban a Buzzó Megyei Vadász és Sporthorgász Egyesülettel, a vadállomány professzionális kezeléséért létrejött egyesület végzi, melynek elnöke Benedek Barna. Ő a koordinátora annak a több mint 200 fős, főleg vadőrökből álló csapatnak, amely a genetikai mintákat begyűjti az azonosításhoz, vagyis a medveürülékből hámsejteket, a szőrcsomókból szálakat, az elhullott vagy elpusztított állatok tetemeiből szövetmintákat vesz.

Húszezer minta (ennyire van keret) elemzése után így már lesz egy bizonyított minimális medvelétszám, amelyikre alkalmazható lesz az akcióterv, illetve az állománykezelési módszerek közül a szükségesek: továbbra is lehet majd elriasztani és áthelyezni álla-tokat, de ahol a terület eltartóképességéhez túl nagy a példányszám, ott immár törvényesen lehet kilőni az állatokat, és a vadászegyesületek értékesíthetik is a trófeát. Ez pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy fenntartsák magukat és továbbra is végezhessék az állománykezelést, magyarázta lapunknak a vadgazdálkodó egyesületet is vezető elnök.

Már eddig is sok milliónyi érték elveszett, mert a kilőtt példányokat minden ráció nélkül megsemmisítették. Azonban a minták elemzése után arra vonatkozóan is pontosabb kép rajzolódik ki, nemek és korcsoportok szerint milyen struktúrájú az állomány, illetve ha egy állat jelenlétét több területen is bizonyítják, akkor a mozgáskörzete, területhasználata is látszik.

Hogy a húszezer minta sok-e vagy kevés? Erre a kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy valóban lehetne ezt a munkát nagyobb léptékben végezni, ami több minta begyűjtését is jelenthetné. Ezt a részét az akciótervnek licittel hirdették meg, ám arra senki nem jelentkezett, a Benedek Barna által vezetett egyesület kivételével. Nekik pedig azért fontos ezt a hatalmas munkát felvállalni és elvégezni, mert a védett vadfajok kutatására szánt óriási támogatásoknak eddig nem látták a szakpolitikákban megvalósuló gyakorlati eredményét, de remélik, hogy saját munkájuk által majd mozdul valami e területen. Ez a védett állatok érdekét is szolgálná. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások