Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megháromszorozódik a megyei kórház sürgősségi osztályának befogadóképessége

Megháromszorozódik a megyei kórház sürgősségi osztályának befogadóképessége Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház bővítése nemsokára befejeződik, egy-két hónap múlva sor kerülhet az avatásra, megnyitásra. A látványos és komoly szintlépést jelentő bővítés ténylegesen a kórház sürgősségi osztályát érinti, amelynek jelenlegi, 320 négyzetméteres páciensfogadó és betegellátó felülete megháromszorozódik a beruházás folytán.

Hirdetés
Hirdetés

A megyei sürgősség új épületének, épületrészének átadását tavaly év végére tervezték, de a munkálatok megkezdése óta eltelt években jelentősen emelkedtek az építőanyagárak, ennek fő oka az ukrajnai háború – tájékoztatott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. Az anyagbeszerzés akadozott, és emellett menet közben módosítani kellett az építkezés eredeti költségvetését, a megyei önkormányzat például tavaly év végén jelentette be, hogy több mint 1,2 millió lejjel emelkednek a költségek.

Kezdetben azzal számoltak, a fejlesztés 7,5 millió lejbe kerül (plusz áfa), ebből körülbelül 1,5 millió lejt szántak berendezésre a korszerű orvosi készülékekkel (lélegeztető-gépekkel, röntgengéppel stb.) együtt. A végelszámolás összege áfával együtt azonban várhatóan jóval túllépi a 10 millió lejt.

A háromszéki egészségügyi, illetve sürgősségi ellátás minőségét és hatékonyságát jelentősen javító beruházás java része európai uniós pénzforrások felhasználásával történt, az illetékes romániai régiófejlesztési hatóság felügyeletével. A megyei önkormányzat költségvetési hozzájárulására, vagyis a teljes költség 2 százalékát kitevő önrészre külön előírások vonatkoznak.

Egy-két hónapon belül pontot tehetnek a több mint tízmillió lejes beruházás végére. Fotó: Tuchiluș Alex

Az építkezési munkálatok kivitelezője a Hargita megyei, székelyudvarhelyi székhelyű Viaduct Kft. A sürgősségnek külön betegellátó osztály lesz felnőtteknek és a gyermekeknek, a harmadik főosztályon kapnak helyet a korszerű testvizsgálati berendezések (röntgen, ultrahang stb.). Jelen időszakban éppen a berendezések, készülékek beszállítása és elhelyezése zajlik.

A bővítésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a sürgősségre érkező páciensek várakozási ideje, ugyanakkor 6–8 mentőautó egyidejű állomásoztatására is lehetőség nyílik. A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, a megyei kórház sürgősségi osztálya páciensforgalmának évi átlaga elérte a 36 ezret, ami igen nagy szám, és egyik magyarázata az, hogy sokan a sürgősségre mennek olyan panaszokkal is, ami a háziorvos hatáskörébe tartozna.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 29., 6:42
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Sürgősség hiába utána küldhetik Csikba vagy Brassóba a beteget. A Róbert eltemette a Fogolyán Kristófot . Punctum. Jöhetnek a választások . Hajrá Tamás !

 • User
  Dátum: 2024. február 29., 22:13
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A sepsiszentgyörgyi poliklinikan a telefont nem veszik fel többszörös hívás után, a hívott számok 0367730042 és 0773322633, programalast szerettem volna kérni, sajnos Kézdin nincs reumatológus.

 • User
  Dátum: 2024. március 1., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mind bovithetik a surgossegi osztalyt , de kivel ?? mert mind mennek el az orvosok a korhaztol . Mi ennek az elvandorlasnak az oka , ezzel senki nem foglalkozik ??? Ha rosszul erzi magat a beteg , idos , vernyomasos szemely akkor irany a magan rendelo , s fizess , de oda is honapok kellenek a programaqlashoz , hogy fogadjanak . Viszont a legtobb panasz a surgossegi ellatasra van , ha a mento viszen be akkor meg elonyos a vizsgalat , de ha sajat koltsegedre taxival vagy sajat kocsiddal mesz akkor mar ,, VARJON nem tudja , hogy bennt meg mas beteg is van,, ILYEN HANGNEMBEN FOGADNAK . Miert van ( MARADT ) peldaul a KARDIOLOGIAN csak 3 orvos , miert ment el a korhaztol Tompa doktor , Todor Gizella dr.no , stb. stb !

 • User
  Dátum: 2024. március 1., 19:47
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ezekre a kerdesekre kellene valaszoljon ez a part alapon odatett nagyokos, nem hogy fenyezze magat minden felevben. Talan mar 15 eve pavaskodik a szekben, mindjart egyedul marad, a doktorok szetszeledtek mindenfele.