Hirdetés
Hirdetés

„Még nincs járvány”

„Még nincs járvány” Kovászna megye

Háromszéken a napokban egy húszéves fiatalnál azonosították „hivatalosan” az influenzavírust, de a szakemberek szerint nem ez az első vagy egyedi eset, hiszen számtalan beteg lábon, munkahelyén hordja ki a betegséget. Országos szinten ötre emelkedett az influenza áldozatainak száma, és aggasztó, hogy a vakáció vége a fertőzések megugrását hozza.

„Háromszéken nem beszélhetünk még kimondott járványról” – nyugtatta meg a kedélyeket dr. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója, kifejtve, hogy az AH3 influenzavírussal fertőzött fiatal nem volt beoltva, illetve nem szenved krónikus betegségben.

– Nincs veszélyben a páciens. Sokan a munkahelyen hordják ki a betegséget, azok is influenzások, ám náluk nincs azonosítva hivatalosan a fertőzés. A járvány megelőzése érdekében fontos lenne, hogy a lakosság legalább 15%-a legyen beoltva. A kórházi alkalmazottak is kaptak influenzaelleni oltóanyagot, ám nem mindenki adatta be: akad szakorvos, háziorvos is, aki megtagadja az oltást, mi pedig nem kötelezhetjük őket. Romániában, az egyháztól a fegyházig, mindenki beleszól az oltásokba, a szülők meggyőződését pedig az internet befolyásolja – magyarázta a szakember.

Dr. Antal ezúton is hangsúlyozta, bár légúti vírusról beszélünk, de ez kézfertőzéssel is nagymértékben terjed, éppen ezért „ha hazamegyünk, rögtön mossuk meg az arcunkat, kezünket, ez is hatékony a védekezésben”, továbbá pihenjük ki a betegséget, ne a munkahelyen gyengítsük a szervezetünket, a beteg gyermekeket pedig ne vigyük óvodába, iskolába, közösségbe – másokat is megóvva – hagyjuk otthon pihenni, gyógyulni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük