Hirdetés
Hirdetés

Itt az ideje a változásnak!

Itt az ideje a változásnak! Kovászna megye

Fordulóponthoz érkeztek a Borvíz útja projekt keretében épített fürdők, melyek hosszas vajúdás után, 2014-től működtek az Aquasic Egyesület és a helyi önkormányzatok közreműködésével.

Lejárt az annak idején megkötött ötéves szerződés, amely az előpataki, málnási, oltszemi, bölöni önkormányzatoktól havi 1500 eurós hozzájárulást követelt, a létesítmények rendeltetés megváltoztatását tiltó periódus is véget ért, valamint az Aquasic időközben beolvadt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületbe, amely most felmondta a további együttműködést.

– Ezek a fürdők jelenlegi formájukban elavultak, medencéjük kicsi, pénzügyileg nem fenntarthatók – mondta Grüman Róbert, Kovászna megye tanácsának turizmusért is felelős alelnöke. – Az elmúlt három hónapban átadtuk a létesítményeket az önkormányzatoknak, októberben a málnásit, oltszemit, decemberben az előpatakit, bölönit, tovább az önkormányzatok feladata, hogy akár fürdő, akár vendégház, turisztikai központ formájában tovább működtessék.

Az illetékes polgármesterek óvatosan nyilatkoztak a további terveket illetően, a tárgyalások, szerződéskötések, ötletelések még folyamatban vannak. Fodor István bodoki polgármester (Oltszem Bodok községhez tartozik) kifejtette, jó, ha mindegyik létesítmény valami különleges jelleggel rendelkezik, mert ha hasonlók, akkor egyik sem halad úgy, ahogy kellene. Ők már tavasszal hozzáfognak az oltszemi kastély felújításához, ahol konferenciaterem, vendéglő, szálláshely is lesz, a lovasturizmussal egybekötve a fürdőt is fejlesztenék, modernizálnák. Drága a fával fűtött meleg víz, pályáznak a napenergiát hasznosító rendszerre – árulta el, bizakodván abban, hogy amit helyben nyújtani tudnak, annak meglesz az elvárt vonzereje is.

Hirdetés
Hirdetés

Kovács László, Előpatak polgármestere elmondta, tovább működtetik saját erőből a fürdőt, Bukarestben kérvényezték, hogy az önkormányzat két köztisztviselői állását alakíthassák szerződésessé, így biztosítva a személyzetet a wellnessközponthoz, amelynek túlnyomóan brassói vendégei vannak. Egy nappal rövidebb programmal (hétfőn és kedden zárva tartanak), de működik a központ. Igaz, hogy kicsi a medence, de a kiegészítő szolgáltatásokkal megoszlik a vendégsereg, hiszen billiárdozhatnak, fitneszezhetnek, vagy kádas fürdőt is vehetnek. A babaúszást is folytatni tervezik. – El lehet érni, hogy rentábilis legyen a létesítmény – állította Kovács László.
Sikó Imre bölöni elöljáró is határozottnak mutatkozott abban a tekintetben, nem hagyják veszni a fürdőt, hiszen sok munkájuk van benne, a hivatal jelenlegi alkalmazottaival képzelik el a folytatást, miután önerőből elvégeznek némi karbantartási, felújítási munkálatokat.

A hatolykai komplexum, bár a község saját költségén készült, még mindig tagja a működtető egyesületnek, és változatlanul várja a látogatókat. Itt sem elkerülhető az újragondolás, mert a mofettával és panzióval is rendelkező egység kihasználtsága még kívánnivalót hagy maga után, de egyelőre – legalábbis míg az új költségvetés meglesz – minden eddigi tevékenységet folytatnak: hétfőn és vasárnap zárva, de más napokon 10 és 18 óra között látogatható a fürdő – nyilatkozta Tusa Levente polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások