Felhívás!

Még érdemes oltatni

Még érdemes oltatni Kovászna megye

Három hete stagnál a felső légúti megbetegedések száma a megyében, és ez a szám nem több, mint az előző év hasonló periódusában – tudtuk meg Sánta Ferenc járványtani főorvostól, amikor az influenzajárvány jelenlegi állásáról érdeklődtünk. A H1N1-es influenzavírust hét esetben mutatták ki.

„Persze valószínűleg ennél több eset is lehet, de minden alkalommal nem tudják elvégeztetni a vírus kimutatását” – részletezte Sánta.

Jelenleg 2500 körül mozog az egy hét alatt jelentett felső légúti megbetegedések száma, ez ismétlődően minden év decemberében, a csúcs-szezonban is ennyi szokott lenni, ünnepek alatt, mikor már kevésbé kerülnek tömegek kapcsolatba egymással, ez a szám lecsökken az átlag 2000 alá is. Ettől függetlenül, az idén fertőző vírus már eddig annyi halálos áldozatot szedett, mint a korábbi években májusig, a járvány lecsengéséig. Mint azt már megírtuk, egy háromszéki, kétéves kisfiú is meghalt egy bukaresti kórházban, és intenzív osztályon, légzőkészüléken van jelenleg is egy rendezetlen életmódja miatt veszélyeztetett 40 éves férfi. Ám látszólag makkegészséges, életerős áldozatok is vannak az idei elhalálozottak között.

Amint azt a főorvos elmondta, ez a vírus időszakosan bukkan fel, ez okozta a spanyolnáthát, a hatvanas években is járványt okozott, majd 2009-ben bukkant fel újra nálunk is. A magát reprodukáló vírus könnyen szenved mindenféle változást, amitől esetenként akár el is pusztul, máskor megbetegítő ereje fokozódik, úgy néz ki, most ilyennel van dolgunk. Ezért még most sem késő oltatni, ugyanis különböző vidékekre, közösségekbe eltérő időpontokban érkezhet meg a vírus.

Igaz, aki komolyan gondolja a védekezést, az meg kell vegye a védőoltást a patikában, a háziorvosi rendelőknek ugyanis nagyon kevés jutott, alig 10, a decemberben utánrendelt mennyiségnek most is csak 70%-át kapta meg a Közegészségügyi Igazgatóság, ebből átlag kettő jut egy háziorvosnak. Az is igaz, hogy a lakosság sem ismeri fel az oltás jelentőségét, nem is érdeklődnek iránta, még a veszélyeztetettebb, krónikus betegek vagy a várandósok sem, ez utóbbiaknál ugyanis a terhesség miatt a szervezet immunitása csökkent.

Az oltásokat minden év nyarán az éppen domináns vírusok elleni komponensekkel állítják össze, ezért egy tavalyi oltás nem biztos, hogy a megfelelő védettséget produkálja idén is, ez is egyik oka annak, hogy az illetékesek nem rendelik meg olyan számban, hogy fölösen is megmaradjon. A szentgyörgyi központi patikákban is csekély egyébként a kereslet a vakcina iránt, a főorvos tudomása szerint egy héten 2–3-at adnak el.

A megelőzésben szerepet játszhat a védőmaszk is, bár ez nálunk kevésbé megszokott, „divatos”, mint másutt, a munkahelyi közösségekben viszont már többen feltették, akár azért, hogy ők ne kapják el, a már megbetegedett kollégák pedig a többiek érdekében, az ő munkatársa is több napig maszkkal dolgozott, példálózott Sánta Ferenc. Egyébként pedig a szokásos védőintézkedések érvényesek: ajánlott a gyakori kézmosás, zsebkendőbe tüsszögés, a tömegek elkerülése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.