Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tusk: a pokolban van egy külön hely a brit kilépéspárti kampány szervezői számára

Tusk: a pokolban van egy külön hely a brit kilépéspárti kampány szervezői számára Külföld

A pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani – jelentette ki az Európai Tanács elnöke szerdán Brüsszelben.

„Ötven nap van hátra a kilépésig. Tudom, hogy még mindig nagyon sokan reménykednek a folyamat visszafordításában, és én is velük vagyok teljes szívvel, azonban a tények nyilvánvalóak. A brit kormányfőnek, illetve az ellenzék vezetőjének Brexit-párti kiállása jelenleg kizárja ennek a lehetőségét” – mondta Donald Tusk, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel egyeztetett.

„A bennmaradás ügyét ma egyetlen politikai erő sem képviseli. Nem örülök ennek, de a tényekkel nem lehet vitatkozni” – tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit kormányfő csütörtökön új, működőképes javaslatokkal áll elő a rendezetlen kiválás elkerülése érdekében, valamint ismét leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás sem.

Tusk rámutatott, hogy a legfontosabb cél jelenleg a kemény Brexit elkerülése kell legyen, amihez a londoni parlament elutasítása miatt holtpontra jutott folyamat felélesztésére van szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék az ír-szigeti béke fenntartásának biztosításához szükséges. „Az EU elsősorban békeprojekt, nem tesszük kockára a békét, nem határozzuk meg a lejárati idejét a megbékélésnek, ezért elengedhetetlen a pótmegoldás” – húzta alá. „Nyújtsanak hiteles garanciákat az észak-írországi béke fenntartására, és akkor megbízható barátként távozhat az Egyesült Királyság” – közölte.

„Egyébként azon tűnődtem, hogyan nézhet ki a pokolban azok számára fenntartott külön hely, akik a Brexit mellett kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani” – fogalmazott Donald Tusk.

Szakemberek szerint az Egyesült Királyságban minden bizonnyal nagy felháborodást keltő kijelentés nem rögtönzés volt, mert azt azonnal közzé is tették az Európai Tanács elnökének Twitter-oldalán.

Nigel Farage brit európai parlamenti (EP-) képviselő, a Brexit-párti tábor egyik vezéralakja azonnal reagált Tusk megjegyzésére. „A kilépés után megszabadulunk a hozzá hasonló, senki által meg nem választott, arrogáns zaklatóktól. Számomra úgy hangzik, mint a paradicsom” – írta.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 7., 19:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Mi van tusibá?Az EU olyan mint az Eagels Hotel California-ja,ahová bemehetsz ,de soha el nem hagyhatod,vagyis rabja vagy?Emlékeztetlek,hogy a szuper SZÚ vezetői is így gondolták még nem is olyan rég.Az EU szimbóluma Nagy Károly császár ,a Frank Birodalom császára….az is széthullott.Jöhet a következő!/Bubó doki -Juncker- rendel …egy üveg whiskyt .