Felhívás!

Medvejárás Sepsibükszádon

Medvejárás Sepsibükszádon Kovászna megye

Sepsibükszád polgármestere érdeklődésünkre tegnap elmondta, újra elindultak a medvék, bemerészkednek a településre. Kertekbe másznak be, illetve egy hét leforgása alatt háromszor is támadtak, állatokat öltek meg gazdaságoknál.

Bács Márton Csaba, Sepsibükszád polgármestere tájékoztatása szerint két hete „indultak meg” a medvék, újra elkezdtek bejárni a faluba, továbbá az utóbbi héten három helyen is támadtak, juhokat öltek meg helyi gazdaságokban.

– Csütörtöktől csütörtökig három alkalommal támadtak a medvék, összesen 26 állatot pusztítottak el. A gazdák jelezték a károkat, elkészültek a kárértékelésről szóló jegyzőkönyvek is. Az állatok esetében tavaly is 26 alkalommal tettünk le ilyen vagy hasonló dokumentációt. Ezeket a károkat megtérítik, ám a gyümölcsösökben történt incidensek, a növénytermésekben keletkezett károk kapcsán rossz tapasztalataink vannak. Úgy lehet elképzelni, hogy a medvék a falu utcáin sétálnak, a kapuk, kerítések tetején szöknek be a kertekbe, továbbá csűrök oldalát bontják meg. Egyik éjjel is két medve kószált a faluban. Emberre szerencsére még nem támadtak – részletezte Bács.

Az elöljáró elmondta, kétszer is aktiválták az ilyen esetekre létrehozott sürgősségi csapatot, így állatorvossal, csendőrséggel, vadászokkal közösen hajtották el a medvéket, de ezek kis idő után megint visszatérnek.

– Jelezzük minden illetékes hatóság fele a gondokat, ennél többet egyelőre nem tehetünk. Az embe­rek természetesen aggódnak, félnek, hiszen bármikor találkozhatnak egy-egy nagyvaddal. Lőni azonban csak akkor lehet, ha támad a medve – összegzett a polgármester. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások