Felhívás!

Másképp ünneplünk idén

Másképp ünneplünk idén Kovászna megye

Teljesen átírta a 2020-as évet a koronavírus-járvány, más volt idén az oktatás, a munka és a nyaralás, és teljesen más lesz az év vége is. Az ünnepek nem a megszokott módon zajlanak majd, elsősorban a korlátozások, másodsorban a személyes jelenlét hiánya miatt.

A karácsonyhoz tartozik a boltokban hömpölygő tömeg, a vásárok hangulata, céges bulik, családi ebédek és baráti látogatások – ez viszont idén egészen biztosan nem így lesz. A szabályozások nemcsak tiltják ezeket a tevékenységeket, de komoly büntetést is kockáztatnak azok, akik megszegik azokat. Először is elmaradnak a nagy bevásárló körutak és a karácsonyi vásárok, az üzletek már most várják a vásárlókat, hogy elkerüljék a decemberi tömeget, a vásárokat pedig nem szervezik meg, az árusok az online térbe költöztek portékáikkal. Remélhetőleg kisebb társasággal, családdal a hangulat kedvéért lehet majd forralt borozni a különböző éttermek teraszán, de a karácsonyi hangulathoz ez kevésnek bizonyul.

Elmaradnak továbbá a céges bulik is, ami talán még azoknak a kollégáknak is hiányzik majd, akik egyébként korábban inkább távolmaradtak a hangos rendezvényektől, a hosszú home office után azonban szívesen lazítanának munkatársaikkal. Vírushelyzetben azonban nem kockáztatnak a cégek, rendezvényt pedig amúgy sem lehet szervezni, így marad az esetleges anyagi kárpótlás vagy az ajándék az alkalmazottaknak.

A Mikulás is csak lopakodva érkezik idén, kijárási tilalom miatt nem sokan öltik magukra jelmezét, hogy megörvendeztessék a gyerekeket. Remélhetőleg azért ajándék kerül a cipőkbe! A különböző civil szervezetek, amelyek korábban Mikulás-járást szerveztek a városban vagy a kórház gyerekosztályán, idén nem tehetik meg, a csomagokat mégis elküldik önkénteseikkel a rászorulóknak.
Az ünnepi asztalt sem üli körül ebben az évben a nagycsalád, a külföldön élő rokonokkal marad a Skype-karácsony. A határzárak miatt kevesebben jönnek haza, főként, hogy karanténban kellene tölteniük a teljes ünnepi időszakot. Ezért a vírus okozta érzelmi válság tetőpontja lehet ez a karácsony, hiszen sokan, akik külföldön élnek, dolgoznak, csak ilyenkor találkozhattak volna szüleikkel, testvéreikkel.

Bár egyelőre nem vezettek be pluszkorlátozást a családi karácsonyozásra, mégsem javasolják a nagyobb vacsorákat, főleg, ahol idős személyek is élnek a családban, így felelősségteljesebb döntés, ha idén elmarad a közös ünneplés. A hagyományos ünnepi ebédek átalakulása mellett, más programok is elmaradnak: kétséges, hogy lesz-e korcsolyapálya és síszezon, de azt már tudni, hogy a mozik zárva lesznek, és elutazni sem lehet az országból.

Végül a szilveszter, az év vége sem a megszokott módon alakul, nem valószínű, hogy tűzijátékkal és utcabállal búcsúztatjuk az óévet. A vendéglős bulik is elmaradnak, a házibulik pedig korlátozott számú résztvevővel, csendesebben zajlanak majd. Felmérések szerint visszatér a retró-szilveszter, azaz többen a televízió előtt pezsgőzve várják majd az új, egészségesebb évet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások