Felhívás!

Mandátumot veszíthet Szigethy

Mandátumot veszíthet Szigethy Kovászna megye

Elveszítheti mandátumát Szigethy Kálmán, aki a Magyar Polgári Párt színeiben jutott tanácsosi tisztséghez Kézdivásárhelyen. Az önkormányzati képviselő szerint Mezei János pártelnök önkényesen és diktatórikus módszerekkel vezeti a politikai tömörülést, és szabadul a számára kényelmetlen emberektől.

A prefektúráról értesült arról a tanácsos, hogy kérték a mandátumának a törlését. A történettel nincs minden rendben, mert a kormánybiztosi hivatal egy olyan kérelemre hivatkozik, amit 2004. április 23-án iktattak, akkor pedig még a Magyar Polgári Párt sem létezett. Szigethy Kálmán kifejtette: ő Kézdivásárhely jegyzőjétől értesült a prefektúra döntéséről, ezt követően egy magyarázatkérő, iktatott beadványt nyújtott be a kormányhivatalhoz. A válaszból kiderült: elviekben az MPP illetékesei e-mailben közölték vele a döntést, de neki egyik elektronikus levélcímére sem érkezett semmi, de azt sem tartja normálisnak, hogy etikai kifogásokat vagy fontos, személyi döntéseket levélben, hivatalosan se közöljenek, főleg, hogy a párt szabályzatában erről külön rendelkezik. „Részben nem vagyok meglepődve, Romániában élünk” – célzott arra, hogy miként zajlanak tájainkon az ilyen dolgok.

A tanácsos, több kézdivásárhelyi párttaggal együtt az RMDSZ listáján indult volna az idei helyhatósági választásokon, vélhetően ez váltotta ki, hogy etikai eljárást indítottak ellene, és úgy ítéli, hogy néppártos, kézdivásárhelyi berkekből indult az ellene zajló „boszorkányüldözés”. Értetlenségének is hangot adott, hiszen az MPP etikai bizottságának az elnöke RMDSZ listán jutott mandátumhoz, emellett a jelentős tagságvesztést szenvedő törpepárt több helyi és megyei tanácsosa, mi több, parlamenti képviselője is a szövetség oldalvizein érvényesült. Elmondása szerint a legnagyobb gond Mezei Jánossal, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt választási koalíciójának, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökével van, aki a polgári tömörülést a néppártosodás irányába kalauzolja, önkényesen jár el a helyi szervezetekkel, hiszen például a Hargita megyei szervezetben is politikai tisztogatás zajlik, az elégedetlenkedő, vagy a helyi demokráciát érvényesítő vezetőségtől vagy tagságtól ily módon szabadul meg.

– A helyi szervezet döntése volt az, hogy RMDSZ listán méretkezünk meg. A pillanatnyi politikai helyzet miatt úgy ítéltük, hogy az MPP számára ez a járható út, hiszen nem mondanánk le a polgári értékeket képviselő ideológiáról. De ez vélhetően sokaknak nem tetszett – mondotta a tanácsos, aki tegnap a közigazgatási bíróságon megóvta a döntést. Többször hangsúlyozta: szerinte Mezei János diktatórikusan jár el, a csíki szervezet éléről eltávolította az elnököket, illetve a párt színeiben mandátumhoz jutó udvarhelyi polgármester ellen is politikai hadjáratot folytat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások