Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leszállt az első gép Vidombákon

Leszállt az első gép Vidombákon Kovászna megye

Miután az elmúlt hétvégén a nagyközönségnek szervezett nyílt napokon nagy csinnadrattával megünnepelték a brassói – pontosabban: vidombáki – repülőtér megnyitását, hivatalosan csak csütörtök reggel helyezték üzembe az első járat gépének landolásával. A Bukarestből induló TAROM-géppel többek között Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke, Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, Tamás Sándor háromszéki megyetanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere érkezett.

Románia szíve szárnyra kap – olvasható mindenütt az új létesítményben. Az erről (vagyis a reptér-megnyitóról) tudósítani szándékozó többtucatnyi újságírónak igen korán kezdődött a csütörtöki munkanap, miután már reggel fél hétkor a repülőtéren kellett lenniük, hogy ellenőrzésükre kellő idejük legyen a hatóságoknak. Ilyen korán érkezvén még egy nagy halom szemetet is dokumentálhattak a főbejárat előtt, amit aztán később eltakarítottak.

Kilátás a főépületből. Ha forgalom mindig a maihoz hasonló lenne, elégedettségre adna okot

Szabályos csomagellenőrzés után engedtek be a terminál épületébe (ahol, mint észrevetük, egyetlen óra sem mutatja a pontos időt), majd újabb bő félórás várakozás után érkezett meg az első TAROM-gép, melyet vízágyúkkal és a fúvószenekar által eljátszott himnusszal köszöntöttek. Mint mondták, történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, mert az utóbbi 50 évben ez az első, zöldmezős beruházással épített repülőtér Romániában!

Adrian Vestea díszpolgárrá avatta Dumitru Prunariut, az első és mindmáig egyetlen román űrhajóst. Az ő fia volt a pilótája az első érkező gépnek

A hivatalos személyek elé vörös szőnyeget terítettek, Vidombák polgármestere üdvözölte őket, majd Veștea, Ciucă és Grindeanu szalagot vágtak, hivatalosan is megnyitva a repülőtér. Dr. Laurențiu Streza nagyszebeni ortodox érsek rövid áhítata és áldása után mindenki a terminál épületébe vonult, itt került sor az ünnepi beszédekre.

 

Helyi önkormányzatok összefogása

Elsőként Adrian Veștea járult a mikrofonhoz, bevallása szerint „a megtiszteltetéstől meghatódottan”, mivelhogy ma délutántól már ő a Ciolacu-kormány fejlesztési minisztere, de azért is, mert beérettnek látja hétéves tanácselnöki munkája gyümölcsét. Megköszönte munkatársai, a családja és egyben a kormány támogatását. Nicolae Ciucă volt miniszterelnök azt emelte ki, hogy a 140 milliós eurós beruházással épült repülőtér főként a helyi önkormányzatok összefogásával valósult meg, ide értve Kovászna Megye Tanácsát és a megyeszékhelyi önkormányzatot is, hiszen 115 millió euróval nagyobbrészt ők finanszírozták, míg a kormány csak 25 milliót tett hozzá.

A Dan Air román légitársaság által működtetett négy járat érkezett és indult az első napon (Antal Árpád Facebook-oldaláról)

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter után felszólalt még Vidombák polgármestere is, aki büszkén említette meg, hogy az egy főre eső jövedelmet tekintve a Brassó megyei város a leggazdagabb az országban, majd légi irányítást ellátó Romatsa társaság, valamint repteret kivitelező építőtársaság igazgatója lépett mikrofonhoz. Marius Șerbeszki, a brassói Henri Coandă Légierő Akadémia parancsnokának laudálása után Adrian Veștea ünnepélyesen Brassó megye díszpolgárává avatta Dumitru Dorin Prunariut, az első és mindmáig egyetlen román űrhajóst, aki brassói születésű és neveltetésű, és amire – bevallás szerint – igen büszke is.

Tamás Sándor és Antal Árpád a jelen levő újságíróknak azt emelték ki, az RMDSZ-nek és a háromszéki megyei és megyeszékhelyi önkormányzatnak igen sok erőfeszítésébe került, hogy ez a repülőtér megépüljön, és hogy a magyar feliratok se hiányozzanak.

A reptéren magyar feliratok is eligazítják az utasokat

 

Egyelőre nincs járat Budapestre

Az első nap négy járat szerepelt az információs táblán, a román Dan Air Stuttgartba, Nürnbergbe és Bukarestbe indított gépet (a fővárosba kettőt). Korábban közölt információk szerint ugyanezen légitársaság Barcelonába, Münchenbe és Brüsszelbe is szállít utasokat, míg a Wizz Air augusztustól teremt összeköttetést Brassó és Luton, szeptembertől pedig Brassó és Dortmund között. A székelység joggal hiányolhatja a budapesti járatokat, amelyek egyelőre hiányoznak a kínálatból.

Hirdetés
Hirdetés

Minden elöljáró nagy forgalmat kívánt a reptérnek, mert ez lenne a legfontosabb, de ebben a kezdeti fázisban még képlékeny a járatok célja, száma, az üzemeltetők sora – ez az igényektől is függ, hangzott el. Amennyiben 2026-ra a reptér évi forgalma elérné az egymillió főt, a második leszállópályát is meg lehetne építeni.

 

Sepsiszentgyörgytől félórányira van egy repülőtér. Igaz, kellett hozzá 15 év, hiszen – még akkor szállítási miniszterként – Ludovic Orban 2008-ban tette le az alapkövét, de utána nem sok minden történt. 2012-ben a Brassó Megyei Tanács vette kézbe a dolgokat, 2014-re lett kész a 2840 m hosszú kifutópálya, és újabb hosszú szünet után, 2019-ben írták alá a szerződést a terminál épületének kivitelezésére, ami 15 hónap alatt készült el. 2022 őszén kezdték el felszerelni a navigációs műszereket. A brassói reptér légi irányítását egy aradi, Délkelet-Európában egyedülálló virtuális toronyból végzik.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. június 15., 16:12
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Szep ! Kovaszna es Harghita megye szekely lakosok adojabol epult reszben a koszonet!!! nincs Budapestre jarat!!! Hol vannak a udmr s urak?? Mifolyik itt a penz jo de jarat nincs marad a 12 ora busz !!!

  • User
   Dátum: 2023. június 16., 10:55
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Igazad van is meg nem is. Merthogy egy budapesti járat inkább csak jelképes erővel bírna. Ugyanis annyi utas valószínűleg nem lesz, hogy naponta indítsanak járatot Budapestre. Másrészt: Kovászna megye területéről odautazni Vidombákra 1-2, de akár 3 órába is beletelhet. Osztán: szép magyar szóval mondva „bécsekkolsz”, megvalagásznak, röggönyözik a batyudat, aztán tülekedsz a beszállásnál, jön a szokásos újkori repülőtéri bohóckodás, köd van, jégtelenítnek, esik, havaz, medve van a felszállópályán, kereket kell cserélni, gyújtást állítani, platinát pucolni, vénasszony potyog, stb, stb, s a felszállás emiatt halasztódik: akár 3-4-5 óra is beletelik, míg elrepülsz. Ugyanezt végigjátszod Ferihegyen fordított irányban: jeges a pálya, foglalt a pálya, csúszik a pálya, száraz, szél van, szélcsend van, villámlik, havaz, cunami, vulkánkitörés és minden, amíg megkapja a gép a leszállási engedélyt. Aztán kiterelnek, megvalagásznak, tülekedsz a motyódért, törtetsz dzsetaksz után stb, s máris ugyanott tartasz időben, mintha busszal vagy vonattal mentél volna. Repüllővel nem érdemes rövid távon utazni.

   • User
    Dátum: 2023. június 16., 14:05
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Az utolsó rész igaz, repülővel nem éri meg rövid távra utazni. Mindemellett Brassó – Budapest már elég messze van és a vasúti infrastruktúra elég rossz ahhoz, hogy megérje. Vidombák 30 perc – 1.5 óra a kiindulási helytől függően. Hagyjunk két órát a formaságokra, 1 óra a repülés, legyen még egy óra Ferihegy-valamelyik pályaudvar. 5-6 óra összesen. Autóval minimum 8, busszal több, vonattal meg sokkal több, 14+ (és az is vagy Szentgyörgyről vagy Brassóból megy, oda is el kell jutni). Szóval nem lesz 1 óra, de van akinek megéri, hogy ne fáradtan érkezzen. Ugyanakkor én is kétlem, hogy a többség ezt választaná, ha csak nem lesz autóbusz árban… Fogalmam sincs a busz árakról, a menettérti vonatjegy 426 lej. 86 euró. Ha ennyi vagy nem több, akkor már elgondolkodtató. 100-200 eurós jegyek esetén viszont nem lesz kereslet rá.

 • User
  Dátum: 2023. június 15., 21:30
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Meg volt ígérve a BUDAPEST- i járat , amire a legtöbben vártak,várnak .Miért éppen a legforgalmasabbnak ígérkező járatot töröltek ? Erre szeretnénk hamarosan választ kapni !

  • User
   Dátum: 2023. június 16., 10:17
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Beszéljen a wizzairel. Vagy az AeroExpressel. Esetleg a Malévosokkal. Ja, azok már nem léteznek. Mond valamit az, hogy piac? Ha lesz kereslet, lesz járat is.

 • User
  Dátum: 2023. június 16., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Egy csomó pénzt beletettetek , hol a Budapesti járat ? A felirattal maradtunk . Tamás úr magyarázatot várunk ! Na lássuk , hogy milyen dumával álltok elé . Ismét bekaptátok a ,,csalit” .

 • User
  Dátum: 2023. június 16., 14:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Képzeld el, Bécsbe szeretnék menni, Bukarestből jobb, mint Nagyszebenből (az ára) , s most elrendeztem az oda kerülésem is, délelőtt 10 – kor elindulok és aztán este 6 – kor befejezem a másfél órás repülésem. Szenzációsan előnyös. Reméltem, hogy Brassóból jobban lesz, de nem. NEM!

 • User
  Dátum: 2023. június 17., 8:46
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ühüm. Szóval a szebeni röptér igazgatója felhívja Fehér megye tanácselnökét, lécci állítsd össze a menetrendünket. Vagy az Otopeni vezetősége kikéri Giurgiu megyefőnöke véleményét, Szingapúrba indítsunk járatot vagy Plăvăneștii din vale- ba. Vagy nem? Hát akkor mi köze Tamás Sándornak meg a römödöszönek, a semmin kívűl? Gondolom, ha a kommentelő lenne a brassói repülőtér vezetője, a nyereséget nézné, nem a mindenféle szóbeszédet. Ha lesz igény budapesti járatra, majd indítanak félóránként, csak legyen jelentkező.
  Amúgy nem is olyan rég még az volt a téma, hogy blabla, majd, ha fagy, lesz Brassóban repülőtér. Na, most van, de ugye mindenbe bele kell kötni, már nehogy elismerjünk egy sikert. (Mások sikerét, mert mifelénk a félmérföldes kürtőskalácson és lóganés versenyeken kívűl csak a pénzmosó járdakövek cserélése van).

 • User
  Dátum: 2023. június 20., 5:33
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mi a szösz, minden atyafi Budapestre akar repülni… Egy autóbusznyi utas nem kerül hetente Kézdiről… Oda repülnek ahová megéri, hanem gyorsan lakat.

 • User
  Dátum: 2023. június 20., 8:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Felavattak egy repülőteret amely nem működik. Újabb balkáni stílusú politikus önfényezés amelyhez csatlakoztak a RMDSZ korifeusai is. Köszönjük.