Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem Őszi, de Sokadalom

Nem Őszi, de Sokadalom Kovászna megye

Szerdán az időpont- és névváltoztatáson átesett, június 28-a és július 2-a között rendezendő kézdivásárhelyi városnapok programjáról számoltak be sajtótájékoztatón a szervezők.

Hirdetés
Hirdetés

Bokor Tibor polgármester elöljáróban a városnapok új időpontja kapcsán szólt a sajtó képviselőihez. „Tavaly megígértük, hogy a városnapokat egy új időpontban fogjuk szervezni. Ez a város történetéhez kötődik, ugyanis a helység végleges megnevezését János Zsigmond fejedelem 1562. június 28-án Segesváron kelt levelétől számítjuk” – érvelt az elöljáró. Hozzátette, az új időpont név- és arculatváltozással jár. „Kénytelenek voltunk az Őszi jelzőt elhagyni, bár az időjárás nagyon hasonló a szeptemberihez, és a Sokadalom névvel megyünk tovább” – jegyezte meg.

A városnapok idén is a Pro Urbe díj június 28-án történő átadásával kezdődnek. „Ám a szervezőtársaknak köszönhetően már 26-án rendeznek a városnapokhoz kötődő programokat” – hangsúlyozta. A polgármester megjegyezte, a híresztelésekkel ellentétben augusztus végén az önkormányzat nem szervez semmiféle rendezvényt. „Vannak helyek, ahol ezt lehet olvasni, de semmi közünk hozzá. A városnapok mostantól június 28-a köré fognak szerveződni” – nyomatékosította.

Közönségkedvencek a nagyszínpadon

Bartos-Ménessy Kinga főszervező az új időpont várostörténeti vonatkozása mellett annak előnyét hangsúlyozta. „Amint tudják, a csíki nyarat a hétvégén indítják, viszont a háromszéki nyarat mi indítjuk. Azért is szerencsés az időpontváltoztatás, mert a háromszéki fesztiválszezont mi tudjuk kezdeni, és ez számos kaput megnyitott előttünk, ami a fellépő előadókat, zenekarokat illeti. Sikerült egy üde, fiatalos, jó hangulatú, közönségkedvenc fellépőlistát összeállítani” – nyugtázta, majd felfedte a nagyszínpadi előadók kilétét, hangsúlyozva, ezek némelyike korábban nem vagy csak ritkán járt Erdélyben.

Sokéves szokás szerint pénteken a helyi Tanulók Klubja fóvószenekara és mazsorettcsoportja nyitja a nagyszínpadi produkciók sorát, a folytatásban a New Level Empire koncertje következik. „Ők eddig mindössze kétszer jártak Romániábn, tehát nem az a tipikus »mindenhol fellépő« zenekar” – hangsúlyozta. A pénteki koncertek sorát az egyik legnépszerűbb magyarországi férfi előadó, Caramel produkciója zárja. Szombaton a Sztárban sztár leszek második helyezettje, a helyi Kaly Roland első zenekaros koncertje nyitja a sort, majd egy igazi nagyágyú, Tóth Gabi és a Fricska táncegyüttes lép színpadra. Vasárnap a frappáns dalszövegeiről híres A Csajod csap elsőként a húrok közé, majd a Fonogram-díjas gyergyói 4S Street folytatja a sort, végül „egyenesen a Budapest Park színpadáról” érkezik a nagyszínpadi fellépők sorát záró Kowalsky Meg A Vega.

Elhagyják az esernyőket

Az arculatváltásról annyit árult el elöljáróban, hogy meglepetéssel készülnek. „Mivel az őszi-jelzőt elhagytuk, az esernyőket is elhagyjuk, de megígérem, hogy egészen különleges dekorációval készülünk idén is” – hangsúlyozta. Hozzátette, a főtér egyik oldalána a street food (gyorsételeket előállító büfék), a másik oldalán a kézművesek és a hagyományos termelők kapnak helyet, a kettő között pedig a Gyermekváros várja a legkisebbeket, „idén a korábbinál sokkal nagyobb területen”– tette hozzá.

Miután a „láthatatlan emberekről”, a több mint húsz főt számláló kommunikációs, illetve az ötfős fotós és videós csapatról és a szervezésben részt vevő többi személyről is szólt, a további programok ismertetésére tért rá.

Változatos programkínálat

Megjegyezte, a városnapok felvezetőjeként  már hétfőn, június 26-án kiállításmegnyitót rendeznek a Vigadóban, illetve koncertet a Borudvarban. Ugyancsak a Vigadóban szombaton, július 1-jén Makó Andrea, a helyi Polyp TV egykori munkatársa tart közönségtalálkozóval egybekötött dokumentumfilm-bemutatót. Idén is lesz régiautó-bemutató az egykori katonanevelde előtti téren, ahogy utcazene-fesztivál is szombaton és vasárnap (július 1–2.), sorolta.

Újdonságnak számít idén a Vigadó udvarán helyet kapó, Grund nevű ifiudvar, melynek a település diákszövetségei által összerakott programjairól Istók Kriszta szólt. Vántsa Judit intézményvezető a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban rendezendő gyerek- és felnőttfoglalkozásokról, a Gyulafehérvári Caritast képviselő András Levente és Bogdán Beáta a korábbi Csíkos, pöttyös, kockás kalandot felváltó Nevenincs és Sosemvolt alkotások terének programjairól, dr. Dimény Attila múzeumigazgató az általa vezetett intézmény városnapi rendezvényeiről, Hegedűs Ferenc vállalkozó a Borudvarban rendezendő koncerekről és egyéb programokról, Bakó-Fazakas Zsuzsa az Antanténusz Egyesület által szervezett néptánc- és táncháztalálkozóról, Barabás Antal a szombati (július 1.) Pityókafesztiválról, míg Máthé Zoltán a pénteken és szombaton (július 1–2.) rendezendő Urbanizé koncertjeiről szólt a sajtó képviselőinek.

A részletes program  a kezdi.ro és a sokadalomkezdi.ro oldalakonon elérhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. június 14., 23:20
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Ilyen xar varosnapok , ennyi salata egyuttessel, soha nem volt Kezdin. Meg a Kovasznaiak is tultettek rajtatok, meg ott is jobb szervezoi vannak a varosnapoknak. Le veletek RMDSZ. Le veled Bartos- Menessy Kinga ! A 3 deci sor a nylonpoharban az biztosan lesz ugy 8 lej korul ! Az a hulye aki megveszi ! Es az is aki az ilyen alacsony szintu tahofesztivalon reszt vesz ! Minden tiszteletem a Szentgyorgy napok szervezoinek. Ott igazan szinvonalas es szuper koncertek voltak ! HUUO ,a Kezdivasarhalyieknek !!!

  • User
   Dátum: 2023. június 16., 10:28
   ÉRTÉKELÉS: 10

   Caramell, az… az kell nekünk. Meg Kali… Mármint azoknak, akik ott lesznek, mer rejám ne számíccsanak.A serért ne aggódj, van elég DAB és pilzeni a Kauflandba: vigyél magaddal. Kell a fenének a csapolt poharas lötty.

 • User
  Dátum: 2023. június 15., 17:15
  ÉRTÉKELÉS: 8

  nos az iden csak a konyu siratos egyutesekre meg toth gabi rajongokra esett a sor elmaradt a minden evi rock pop egyutesek sajnos igy aki nem kedveli a meghivotakot maradhat otthon vagy rendezhet hetvegi kirandulast ugy latszik a szervezok csak egy stilust kedvelnek

 • User
  Dátum: 2023. június 16., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: -6

  Hat igen!! Most is a rock az elonyben ,pedig 70% kozep korosztaly a kilatogatoknak, es ok semmibe vannak veve!!En szemely szerint,es meg sokan masok ki sem megyunk,mindig csak a rock,rock,rock!!Egyeduli akinek gratula az Hegedus ur ,aki jo bulit szervez a borudvarban,de sajnos nala is nagyon draga egy pohar bor!!!

 • User
  Dátum: 2023. június 16., 9:49
  ÉRTÉKELÉS: -11

  A díj kiosztassal semmi szinalat nem ertunk egyet,a Beke Ernő,nem megérdemli,azért mert,fia robbantani akart és akár még mindig,Ezt jól négyezer meg kedves elöljárók.

 • User
  Dátum: 2023. június 17., 12:24
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Jo emberek a varos napok nem a kozert vannak hanem azert, hoogy a tanacs zsebeljen egy jokora osszeget, ha pedig nivos zenekart rendelunk azt ki is kell fizetni es nem marad a dusterre uzemanyag penz !!! BIZALOM BIZTONSAG !!! 🙂