Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lehetőség vagy pluszteher?

Lehetőség vagy pluszteher? Kovászna megye

Kézdivásárhely bejárataihoz a napokban kirakták a helyi érdekeltségű turisztikai település minősítést jelző kétnyelvű táblákat. Az alábbiakban röviden azt járjuk körül, ez csupán egy hangzatos cím, vagy valós pozitív hozadékkal bír a település számára?

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhely tavaly kérte a helyi érdekeltségű turisztikai település címet, és a turisztikai minisztérium december 28-ai döntése értelmében a céhes város megkapta a megfelelő besorolást. Szilveszter Szabolcs alpolgármester az iratcsomó benyújtásakor így vélekedett. „Nem csak egy hangzatos címről van szó, hiszen az lehetővé teszi a különböző, európai uniós pályázási kiírásokhoz a hozzáférést, de akár tematikus kormányprogramok is elérhetővé válnak. Legyen szó szállodaépítésről vagy -fejlesztésről, turisztikai irodák létrehozásáról, ezek mind elérhetővé válnak. Az osztályozás elnyerése a közösség ügyét szolgálja” – fejtette ki az elöljáró.

Egyebek mellett a helyi érdekeltségű turisztikai települések helyben tarthatják és a turizmus, illetve a vendéglátóipari struktúra fejlesztésére használhatják a szállodai illetékeket, emellett a mnősítéssel rendelkező településeken a szaktárca turizmus és vendéglátó-turisztikai szakmai képzéseket is szervez.

A helyiek körében felmerült a kérdés, hogy ez a minősítés vajon újabb illetékkel terheli-e majd a település lakosságát? Dósa Csaba, a kézdivásárhelyi turisztikai iroda vezetője erre a felvetésre így válaszolt: „a lakosság és egy önkormányzat csakis előnyt faraghat ebből, hogy ezt a minősítést a város megszerezhette. Főleg a vendéglátás területén tevékenykedő és vállalkozó szellemű személyek körében biztosít pluszlehetőségeket a jövőt illetően ez a titulus, és semmilyen pluszilleték nem származhat ebből az itt lakóknak” – nyomatékosította. 2022-ben 251 turistacsoport látogatott Kézdivásárhelyre, ami összesen 13.209 látogatót jelent.

Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások