Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Legyen Székelyföld erősebb brand, mint Drakula

Legyen Székelyföld erősebb brand, mint Drakula Kovászna megye

A tavaszi tisztújítás óta a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke Jakab István Barna, a megyei tanács alelnöke, aki a tagsággal és az ügyvezető igazgatóval, Deák Gyöngyvérrel együtt úgy döntött, hogy új stratégiával új irányt szab a szervezet tevékenységének. Kulcsszavak: desztinációmenedzsment, együttműködés, egységes fellépés Székelyföldért.

A szóban forgó egyesületben több önkormányzat – a megyei tanács, a sepsiszentgyörgyi, kovásznai, baróti, rétyi, uzoni, valamint a szentkatolnai községvezetés – társult azért, hogy adottságaikat, lehetőségeiket minél előnyösebben értékesítsék a turistáknak. Gyerő József kovásznai polgármester lemondása után az egyesület vezetőtanácsának megbízásából Jakab István Barna vállalta a vezetői feladatot, akiben már akkor megszületett az új stratégia szükségessége. Mint mondta, az egyesület, amelynek közismert márkája (szakszóval brandje) a Visit Covasna, eddig főleg a rendezvényszervezésben vett részt saját emberi és anyagi erőforrásaival, azonban rá kellett jönniük, hogy a kürtőskalács-, barbecue- vagy töltöttkáposzta fesztivál csak három napig jelent nagyobb forgalmat, bevételt és foglalt szálláshelyet a turizmusban érdekelteknek, azután minden marad a régiben.

Jakab István Barna a Székelyföld TDM reptéren megszervezett közgyűlésén (Fotó: Visit Covasna/Facebook)

Ezért a jövőbeni tevékenységük a desztináció-menedzsmentre irányul majd.

Az új vezetőség szerint a gyakorlatban a működőképes turisztikai desztinációt az alábbiak jellemzik:
· megfelelő vonzerőt jelent a turisták számára,
· a turisták alapvető szükségleteit ki tudja elégíteni (szállás, étkezés),
· a turisták tartózkodási idejük alatt be tudják járni,
· képes komplex turisztikai termék fejlesztésére.

Az adott célpontba (turisztikai térségbe) utazó és kikapcsolódni óhajtó turistáknak Romániában és azon kívül is programcsomagokat ajánlanak majd, illetve külföldön a három székely megye egységesen lép fel Székelyföld brandjének népszerűsítése és megerősítése érdekében..

Legyen a Székelyföldnek egységes turisztikai márkája!

Az új stratégia szerint elsősorban fel kellene leltározni minden létező és potenciális turisztikai attrakciót, amit a megye kínálni tud: a természeti látnivalóktól az épített örökségig, a hagyományos mesterségektől a gyógyfürdőkig. Aztán együttműködésre kell bírni mindazokat, akik e mögött az attrakciók mögött állnak, legyenek azok önkormányzatok, civil szervezetek, közbirtokosságok, egyházi képviselők, magánszemélyek, panziótulajdonosok vagy látványműhelyekben dolgozó népi mesterek. Ugyanis a környéken vagy az országban élők már nagyjából tudják mit takar a Visit Covasna, Visit Harghita vagy Visit Maros brand, a hasonló nevű applikációknak is köszönhetően. Jól működött korábban ugyanis az a stratégia, hogy utazóbloggereket, influenszereket, újságírókat hívtak meg a megyébe, megmutatva nekik a látnivalókat, azok pedig hírüket vitték több tízezer követőnek, olvasónak. Ezt a jó gyakorlatot folytatják is, október elején ismét jön a népszerű Lucian Mîndruța médiaszemélyiség megyei biciklitúrára. „Ám a külföldinek Erdélyről még mindig Drakula jut eszébe, nem a Székelyföld, és úgy gondoltuk, egységesen kell fellépnünk, hogy ezen változtassunk. A három székely megye között volt ugyan korábban is együttműködés – csak egy példa a Székelyföldi Kerékpáros Körverseny megszervezése – de olyan, hogy a turizmusban érdekeltek az egységes brandért dolgozzanak, még nem. Az érintettek egy asztalhoz ültetése kisrégiós szinten már tavasz óta folyik”, számolt be Jakab Barna.

A legközelebbi gyakorlati teendők, hogy a turistáknak könnyen elérhető és meggyőző információkat nyújtsanak, hogy könnyűvé tegyék számukra a szállásfoglalást és a különböző érdeklődésű személyeknek is egynapos, kétnapos, vagy akár egyhetes programcsomagokat állítsanak össze. Ezért kell tudni, ki mit tud ajánlani és hogy kombinálhatók ezek az ajánlatok, hogy minél hosszasabb itt-tartózkodásra ösztökéljenek egy vendéget. És természetesen bővíteni kell a programok sorát, hogy ha egy kisrégióban nincs is egy egész hétvégés programra lehetőség, de kettőben már biztosan összejön.

Bár nem föltétlenül a megyei tanács vagy a turisztikai egyesület dolga, hogy a turisztikai attrakciókat megteremtse, a maga erőforrásaival és az érintett önkormányzatokkal együttműködve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület is hozzáteszi a maga kreativitását és erőforrásait az ügy sikerre viteléhez: azt tervezi, hogy nyolc Kovászna megyei hegycsúcsot, magaslati pontot – olyanokat, amelyek különösen szép kilátással rendelkeznek: a Bükkfej-tetőt, a Perkőt, a Bodoki-tetőt, a Lakócát, az Óriáspincetetőt, a Sólyomkőt, Csókás-tetőt és a Csomád oldalában egy kilátót – megmutatnak az idelátogatóknak, illetve könnyen elérhetővé teszik, idővel pedig más látványosságoknak is előkészítik a terepet.

Egy másik terv – és ez már szépen alakul – hogy Bálványoson az Apor lányok feredőjét, a Szűz Mária kegyhely meglátogatását és a torjai Büdösbarlangot egy csomagban, egy testi-lelki gyógyútként kínálják. A Szűz Mária kegyhely felújítását nemrég fejezték be, az odavezető meredek hegyoldalban lépcsőket alakítottak ki, és hosszabb szünet után éppen e hétvégén szervezett ott búcsút a feltorjai plébánia.

Nagy tervek, szűkös költségvetés

Mindehhez nincs plusz költségvetés, ezért is mondtak le bizonyos dolgokról és folytatják új csapáson – válaszolta érdeklődésünkre Jakab Barna. „Az idei tőkénk jó részét elvitte az, hogy a brassói repülőteret magyarul is feliratoztassuk, hogy a Google utcaképeket teljeskörűvé tegyük a megyében (eddig 2,7 milliószor tekintették meg őket) és azokon megjelenjen a Visit Covasna logó is, illetve hogy a Visit Covasna brand fogadja a megye bejáratainál is az érkezőket.”

Rengeteg tárgyalás eredménye, hogy a reptéren nyoma van ezeréves ittlétünknek (Fotó: Visit Covasna/Facebook)

Nem gondolnánk, hogy a brassói reptér magyar feliratai mögött milyen munka áll, a Jakab István Barnától hallott információk alapján ezt csak most kezdjük jobban értékelni, annak ellenére, hogy az egyetlen olyan erdélyi légikikötőről beszélünk, ahol négynyelvű feliratokkal találkozik a vendég. A repülőteret kezdeményező volt Brassó megyei tanácselnök, Adrian Veștea ugyan támogatta a háromszékiek kérését, csak annyit óhajtott, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő legyen a feliratozás rendszere, de rajta kívül a reptér külső-belső dizájnjáért felelős építészt, majd a létesítmény igazgatóját is meg kellett győzni, s aztán a határrendőrség területére bejuttatni őket megint csak taktikus tárgyalásokat követelt. Szép szóval és kitartással érték el ezt, tudtuk meg.

A Visit Covasna logó a reptéri táblákon (Fotó: Visit Covasna/Facebook)

Komplex feladatot adott tehát magának az új vezetés, és a háttérmunkának még nincs is nagy látszata, de hosszabb távon az egységes turisztikai Székelyföld brand egy erős, jól látható, vonzó hívószóvá kell, hogy váljon, összegezett Jakab Barna.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Visit Covasna/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2023. augusztus 28., 10:17
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Micsoda Kanaan lesz itt.. Bar ez az ember igert nagy bicikliut projektet is, azt is hasonlo nagy csinnadrattaval jelentette be, majd hallgatott mint valami a fuben. Ez elmult 3 evben ami tenyleg megvalositas az a balvanyosi szentely. Szep, es orvendunk, de ez meg edes keves.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 28., 8:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  …a Bükkfej-tetőt, a Perkőt, a Bodoki-tetőt, a Lakócát, az Óriáspincetetőt, a Sólyomkőt, Csókás-tetőt és a Csomád oldalában egy kilátót…
  Nos, a felsoroltak is nagyon szép kilátást nyújtanak, de a kezdeményezők ezek szerint nem voltak az Almás fölött lévő Avason. A legszebb kilátást Felsőháromszékre ez a csúcs nyújtja, szép, páramentes időben minden település látható. A többiről ez nem mondható el. Arra kellene törekedni, hogy pl. ez autóval könnyebben megközelíthető legyen, mert ma a turista kényelmes (ez a realitás), nem szeret gyalogolni, a méregdrága autót pedig nem teszik tönkre egy agyagos, gödrös úton. A forgalmasabb potenciállal rendelkező helyeken lehetne pl. felvonót létesíteni uniós forrásokból. Busteni is a felvonó után él, ámbár mostanság a 200 lejes jegy kezdi visszafogni a dolgokat…

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 28., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csat attól nem lesz brand valami mert itt van 1000 v 2000 v X ezer éve. Minőségi szolgáltatásokra, infrastruktúrára, ténylegesen igényelt rendezvényekre… ezekre van szükség minimum!

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 28., 18:08
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Jakab Barna irányt vált a megyei turizmusban, ez az év poénja. Javasolt a hátramaradt egy évet munkahely keresésére fordítani, ha nem akar táskahordozó lenni az Antal&Tamás süllyedő hajón’ mert az alelnöki pozíciója már Erdővidékre van ígérve.

 • User
  Dátum: 2023. szeptember 4., 14:14
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Gondolom a TABAKO fesztival 240 000 lejjel valo tamogatasa eppen az uj strategia resze. Megdobta a turizmust a fesztival rendesen, eliesztette a hangzavarral a letezo turistakat is, nem hogy idevonzza.