Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fotópiknik és szimultán fotókiállítások – Sepsiszentgyörgyön vasárnap tetőzött a vizuális élménykínálat

Fotópiknik és szimultán fotókiállítások – Sepsiszentgyörgyön vasárnap tetőzött a vizuális élménykínálat Kovászna megye

Tizedik kiadásához érkezett Sepsiszentgyörgyön a Magyar Fotográfia Napjához köthető szabadtéri fotókiállítás, közismertebb nevén a Fotópiknik, melynek örökös helyszíne a központi Erzsébet-park. Augusztus 27-én, vasárnap öt fotóklub képviseletében, illetve független alkotóként több mint hatvanan állították ki legfrissebb fotóikat vagy éppenséggel archívumjuk értékes darabjait.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon, vagyis ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia)”, ismerteti az esemény előzményeit Toró Attila, a fotópiknik kezdeményezője és örökös főszervezője a sepsiszentgyorgy.info hírportálon.A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) kezdeményezésére 2003 óta ennek az eseménynek az évfordulója jeles nap, amely a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét.

Rikán adatik meg, hogy egy kiállításon ilyen oldott hangulat legyen (Fotó: Bodor Tünde)

Sepsiszentgyörgyön rendszerint a fenti dátumhoz legközelebb eső vasárnap ünnepelik meg a magyar fotográfiát szabadtéri fotókiállítással. Ezúttal a helybeli Mohos Fotóklub, a Képvidék Alkotócsoport, a Székelyföldi Újságírók Egyesületének Fotószakosztálya, a Grádics Alkotócsoport, az udvarhelyi Spektrum Fotóklub állított ki munkákat. Legfiatalabb kiállítóként a 12 éves sepsiszentgyörgyi Kurta Luca hozta el kisállatokról készített képeit, míg rangidősként a 80 éves, Németországban élő Bortnyik György tette ki közszemlére utoljára több mint 40 éve kiállított portréit. Az Ausztráliában élő Kovács József szintén rendszeres résztvevője a fotópikniknek, amelyen fekete-fehérben és színesben a szociofotótól a makrókig, a tájképektől a pillanatfotókig számos műfajban és témában hoztak a fotósok különleges pillanatokat a közönség szeme elé. Szerencsére abból nem volt hiány, az emberek még a vasárnap déli hőségben is szívesen elidőztek a park fái között kötelekre kifüggesztett fotók előtt. A fotósok pedig igazi piknikhangulatban osztották meg egymással tapasztalataikat, miközben figyelték azt is, milyen reakciókat váltanak ki képeik a nézelődőkből.

A kellemes árnyékban különleges pillanatoknak részese lenni igazi vasárnapi mulatság (Fotó: Bodor Tünde)

Vasárnap ugyanakkor a szentgyörgyi főtéren, illetve a parkban a Máté Bence természetfotós lenyűgöző kiállítását, a Conservation Transilvania projekt fotóanyagát és a Mohos Fotóklub éves tevékenységéből a legjobb fotókat is megtekinthették a vizuális élményekkel bőségesen elkényeztetett járókelők.

Hirdetés
Hirdetés

Címlapfotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük