Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leendő építészeknek szerveznek tábort a dohánygyárban

Leendő építészeknek szerveznek tábort a dohánygyárban Kovászna megye

Építészhallgatókat és pályakezdő építészeket szólít meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által először megszervezett Kompresor alkotótábor és szimpózium, amely a városi ünneppel együtt, április 18-28. között kerül megrendezésre. A tábornak a volt dohánygyár kompresszorháza biztosít helyszínt, hozzájárulva a tizenegy napos esemény különlegességéhez.

Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal kerül megrendezésre a Kompresor Sepsiszentgyörgyi Építészeti Sűrítmény – Alkotótábor és Szimpózium a dohánygyár volt kompresszorházában idén áprilisban. A rendezvény leírása szerint az alkotótáborra azokat a 18 és 35 év közötti fiatalokat várják, akik építészetet tanulnak, esetleg érdeklődnek a közösségi építés iránt, és kipróbálnák a szakma gyakorlati oldalát. A tábor során megismerkedhetnek a famegmunkálás és bútor-újrahasznosítás alapjaival, valamint olyan térinstallációkat is létrehozhatnak, amelyek a kompresszorházat fogják díszíteni és a szimpózium hátteréül fognak szolgálni. Jelentkezni március 15-ig lehet az űrlap kitöltésével.

A szervezők kiemelik, hogy a szimpózium nyitott minden érdeklődő számára, továbbá a romániai és magyarországi építész meghívottak mellett nyitott műhelymunkák, filmvetítés, és egyéb összművészeti programok kerülnek megrendezésre. Emellett pályakezdő építészeket is várnak, akik szívesen bemutatkoznának a közönségnek a szimpózium során. Mivel a Kompresor egybeesik az idei Szent György Napok programjaival, így esténként koncertek, táncházak, előadások gazdagítják majd az élményt.

A sepsiszentgyörgyi dohánygyár épületét 2022-ben nyitották meg újra a nagyközönség előtt, miután a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2021-ben megvásárolta a 3,2 hektáros telken fekvő épületegyüttest összesen 5 millió euróért. A tervek szerint az egyik épületszárnyban a kommunizmus borzalmait bemutató múzeumot fognak berendezni, de amíg ez folyamatban van, addig fesztiválnak, kiállításnak, divatbemutatónak is helyet biztosít a régi dohánygyár, amelynek kompresszorháza ez alkalommal fiatal építészeknek nyújt lehetőséget a kibontakozásra.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük