Hirdetés
Hirdetés

Le a fajgyűlölő intézményvezetővel!

Le a fajgyűlölő intézményvezetővel! Kovászna megye

Egy ifjúsággal foglalkozó szervezetnek nem lehet olyan vezetője, aki antiszemita elveket vall – szögezték le pénteken az ifjúsági és sportigazgatóság székhelye előtt tartott sajtóértekezletükön a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) képviselői. Meglátásuk szerint Marian Ştiopunak, aki Ion Antonescu háborús bűnökért kivégzett marsall eszméit terjesztette közösségi oldalán, azonnal le kell mondania.

Hirdetés
Hirdetés

A HÁRIT vezetői rendhagyó módon, Antonescu és Hitler találkozását megörökítő fénykép másolatával a kezükben, az utcán, az igazgatóság előtt tartották az értekezletet, mert – mint mondták – „nem léphetnek be” egy olyan intézménybe, amelyet „egy fajgyűlölő személy vezet”. Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke elmondta, többször működtek együtt az igazgatósággal, viszont a legutóbbi megnyilvánulást nem tolerálják. Szerinte az intézménynek nevelési, oktatási munkát kellene végeznie, és vezetőjétől elfogadhatatlan, hogy a háborús bűnös Ion Antonescu eszméit népszerűsíti.

– Elhatárolódunk az igazgatótól, nem látjuk helyesnek, hogy olyan vezetője legyen ennek az intézménynek, aki antiszemita elveket népszerűsít, ezért arra kérjük Marian Ştioput, mondjon le – fogalmazott az elnök.

Lakatos László, a HÁRIT külkapcsolatokért felelős alelnöke azt mondta: Ştiopu feletteseihez fordulnak, hiszen nekik kellene tisztázniuk a helyzetet.

– Annak érdekében, hogy hallassuk a hangunkat, levelet írunk az Ifjúsági és Sportminisztériumnak, kiemelve elvárásainkat, és azt, hogy figyeljenek jobban oda az antiszemita elveket népszerűsítő vezetőikre – nyilatkozta Lakatos.

Gábor Balázs gazdasági ügyekért felelős alelnök rávilágított arra, hogy a tanácsnak majdnem minden vidéki településen van tagszervezete, de sajnos az igazgatóság nem törekszik arra, hogy ezeket a szervezetek felkeresse, és megkérdezze, miben tudna a segítségükre lenni.

– Háromszéken kiemelkedő az ifjúsági mozgalom, de a legtöbb szervezet csak a megyei és helyi önkormányzatoktól kap támogatást, mivel az igazgatóság támogatási rendszere nagyon bonyolult. Inkább ennek javításán kéne dolgoznia Marian Ştiopunak, nem pedig antiszemita elveket népszerűsíteni – fejtette ki az alelnök.

Amint arról beszámoltunk, Ion Antonescu marsall kultuszát népszerűsítette közösségi oldalán a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője. A sajtó felhördülésére eltávolította a posztokat az oldaláról.

 

Ion Antonescu parancsára 40 ezer romániai zsidót deportáltak, majd a jászvásári pogromban 13 ezer zsidót gyilkoltak halomra. Az elfoglalt bukovinai és besszarábiai területekről 310 ezer zsidót űztek el, 150 ezer transznisztriai zsidót hurcoltak ukrajnai koncentrációs táborokba, ezek kétharmada nem élte túl a háborút. Az ogyesszai parancsnokságnál történt robbantás miatt Antonescu 200 fő kivégzését rendelte el minden egyes román és német tiszt haláláért, másnap a városban 25 ezer helyi zsidót végeztek ki a partizánok akcióját megbosszulandó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások