Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már évek óta román polgármestert akarnak Zágonnak

Már évek óta román polgármestert akarnak Zágonnak Kovászna megye

Dan Tanasă hivatásos feljelentő internetes blogján kürtölte világgá, hogy Kiss József, Zágon polgármestere a tisztségével való összeférhetetlenség miatt mandátum nélkül marad. A községgazda szerint ez egy lejárató kampány része, egy újabb lépés azok részéről, akik már évek óta azon dolgoznak, hogy román polgármestere legyen Zágonnak.

Hirdetés
Hirdetés

A jogi előzménye a történetnek annyi, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított Kiss József esetében, mert ő volt a végrehajtója annak a határozatnak, amelynek értelmében a községi legelőt bérbe adták a Zágoni Gazdálkodók Egyesületének, és ennek az egyesületnek a polgármester is tagja. A polgármester megtámadta az ANI határozatát, ám a Brassói Táblabíróságon pert veszített, majd szeptember 26-i végzésben a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék is elutasította a keresetét.

A helyzet tisztán látása végett Kiss József polgármester lapunknak elmondta, a szerződéskötés előtt a tanács 800 hektárnyi legelőjét alig 5-6 ember használta, ezért döntött a testület egyhangúlag arról, hogy adják bérbe a szóban forgó egyesületnek, mert ezáltal a helyi gazdákat segítheti az önkormányzat. A döntéskor a polgármester nem szavazott, hiszen nincs is szavazati joga, ám a testület felhatalmazta, hogy ő kösse meg a szerződést.

– Ha akkor nem fogadom el a felhatalmazást, törvényt szegek, mert ellentmondok a testület törvényes döntésének. Ha meg elfogadtam, ahogy tettem, akkor összeférhetetlenséggel vádolnak, miközben mi a helyi gazdákon igyekeztünk segíteni – mondja a polgármester.

Az elöljáró megjegyezte, valóban tagja az egyesületnek, de semmi hasznot nem élvez abból, hiszen ő maga hobbiból tart 3 szarvasmarhát és pár disznót, de azok nemhogy az udvarát, de még az istállót sem hagyták el.

Kiss József leszögezte, amit Dan Tanasă állít, az nem igaz, mert a büntetőtörvénykönyv augusztusban módosult, így az ellene hozott vádak már nem érvényesek. Tehát ő továbbra is tisztségben marad, hiszen sem anyagi kártérítésre, sem szabadságvesztésre nem ítélték.

– Itt inkább egy ellenem irányuló kampányról van szó, ami már több éve zajlik. Annak idején már Cășuneanu prefektus, aki amúgy jó barátom volt, megmondta, Zágonnak román polgármestere kell legyen, mert így akarja a politika. Ez pedig oda vezetett, hogy évek óta próbálnak félreállítani, mindmáig sikertelenül – magyarázta a polgármester.

Hangsúlyozta, őt nem csak a magyarok, hanem a románok is megválasztották, és ő maga a békés együttélés híve, hiszen a családjában is vannak román nemzetiségűek. Leszögezte, ha netán a prefektus mégis a felfüggesztése mellett döntene, akkor sem hagyja magát, jogi úton szerez érvényt igazának. Egyébként Tamás Sándor megyetanácselnök szerint sincs sem a kormánymegbízottnak, sem másnak jogalapja Kiss József felfüggesztésére.

 

„Kiss József polgármesternek nem volt döntő szava az egyesületben, nem volt haszna ez után, még csak állatai sem legeltek az egyesület által bérelt legelőkön. Úgy értékelem, az egyesülettel kapcsolatban mindent megtett, hogy minél többeknek a községből, a kisgazdáknak is hasznuk legyen a községi legelők után” – fogalmazott lapunk megkeresésére Bokor Gábor, a Zágoni Gazdálkodók Egyesületének elnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások