Felhívás!

Robu érsek, Radu besúgó?

Meghökkentő – szinte hihetetlen – perben mondtak ítéletet az elmúlt napokban. A felperes Ioan Robu, a római katolikus egyház bukaresti metropolita-érseke három évvel ezelőtt megtámadta a Szekuritáte Adattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) egyik határozatát, amelyben az átvilágítási testület kimondja, hogy nem működött együtt a diktatúra politikai rendőrségével.

Az érsek azért fordult bírósághoz (noha ez csak ellenkező esetben szokás), mert zavarta az, hogy a számára kedvező határozat dacára, a tanúsítvány bevezetőjében, avagy lábjegyzetében az áll, hogy más személyek megfigyelési aktáiban előfordul a neve, tehát kapcsolata volt a Szekuritátéval. A bíróság elutasította azt a kérést, hogy töröljék a nyilvános közlésekből a besúgói múltra vonatkozó függeléket. 

Az Evenimentul zilei friss és régi kommentárjai szerint a Ioan Robu együttműködési aktáit 1989-ben megsemmisítették, így róla bejegyzéseket csak közvetve lehet találni. A lap tudni véli, az érsek fedőneve Radu volt, és olyan egyházon belüli információkat adott szóban vagy írásban, amelyekért cserébe bizonyos kedvezményeket kért, például papok, egyházi vezetők külföldi utazásainak az engedélyezését. A lap által pontosan megnevezett egykori szekus tisztek információkat kértek Radutól, azaz Robutól például az erdélyi római katolikus egyházakról, a gyulafehérvári főegyházmegyéről, valamint a Caritas segélyszervezet magyarországi elnökének romániai, erdélyi látogatásáról.
A Wikipédia szerint Ioan Robu 1944. november 6-án született Kézdivásárhelyen, a családja a Neamt megyei Traian faluból költözött Háromszékre. Az elemi iskola idején moldvai  nagyszüleinél lakott, a középiskolát és a teológiai főiskolát Jászvásárban (Iasi) végezte.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.