Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Láttamozzák az életjáradékkönyveket

Láttamozzák az életjáradékkönyveket Kovászna megye

Augusztus 31-éig láttamozhatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségeinél életjáradékkönyveiket azok az idős gazdák, akik saját tulajdonú mezőgazdasági területeik eladása, vagy bérbeadása után életjáradékban részesülnek. Az idei láttamozási időszak március 1-jén kezdődött.

Hirdetés
Hirdetés

A láttamozáshoz az életjáradékot élvezőnek személyesen kell megjelennie az APIA-nál. Ha az érintett nincs abban a helyzetben, hogy személyesen megjelenjék, akkor helyette más is jelentkezhet, ám ennek közjegyző által kiadott meghatalmazása kell hogy legyen. Az APIA-nál a következő dokumentumok eredeti példányát kell bemutatni: személyi igazolvány, életjáradékkönyv és érvényes bérleti szerződés.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében életjáradékra jogosult az a földtulajdonos, aki megművelés céljából eladja, vagy bérbe adja földterületét. A törvény hektáronként évi száz eurónak megfelelő lejt állapít meg az eladott, és ötven eurót a bérbe adott területek után. Az életjáradékot az (láttamozott) életjáradékkönyv alapján folyósítják legkésőbb november 30-áig, a folyamatban lévő évet megelőző évre. Az intézkedésnek az a célja, hogy minél kisebb földterület maradjon parlagon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások