Felhívás!

Lassan elindulnak a települések közötti autóbuszok

Lassan elindulnak a települések közötti autóbuszok Kovászna megye

A korábbi csaknem ötven rendszeres autóbuszjáratnak mintegy húsz százaléka indult újra teljes kapacitással a szükségállapot megszűnte után – tudtuk meg a megyei tanács illetékeseitől. A hatóságok azt mondják: elvileg a megyei tanács adja a fuvarlicenceket, de a járatok üzemeltetése „tiszta gazdasági kérdés”.

Kérésünkre Varga-Berde Mária, a megyei tanács szakreferense részletes összeállítást készített a megyei „buszhelyzetről”. Megtudtuk, az eredetileg 2013-ban meghirdetett 59 vonalból 58-at „vitt el” 13 cég, amelyből három önkormányzati tulajdonban van, a Borvizek útja vonalban, amely Sepsiszentgyörgyöt kötötte volna össze Oltszemen keresztül Málnásfürdővel, „senki sem látott fantáziát”.  Időközben 11 vonalról lemondtak a vállalkozók, mert nem volt gazdaságos, így 2019-ben 47 vonalon jártak menetrendszerűen az autóbuszok.

Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke azt mondja: a szükségállapot alatt a buszjáratok „gyakorlatilag megszűntek”, hiszen a kijárási tilalom miatt egyáltalán nem volt utas. A veszélyhelyzet kezdete óta „ébredezik a szolgáltatás”, a cégek ott indították el a buszaikat, ahol erre „határozott igény” mutatkozott.

– A megyei tanács elvben koordinálja és ellenőrzi a járatokat, de valójában ezek tiszta gazdasági alapon működnek, ha nincs utas, a buszokat nem indítják, mert a társaságoknak a jegyekből és bérletekből befolyó pénzből kell (ene) megélniük – magyarázza Grüman.

Június 4-én a következőképpen állt a helyzet (amely akár egyik napról a másikra változhat): tíz járat teljesen visszaállt a pandémia előtt menetrendre. Ezek a megyeszékhelyet kötik össze Árkossal, Kőröspatakkal, Kálnokkal, Nagypatakkal, Zágonnal, Sepsibükszáddal, Erdőfülével (Málnáson és Erősdön keresztül is), Száldobossal illetve Kovásznát Kommandóval. További 12 járat részlegesen újraindult, azaz járnak, de nem annyiszor fordulnak naponta, mint a járvány előtt. Ezek a megyeszékhelyről többek között Angyalosra, Aldobolyba, Bereckbe, Dobollóra, Szentivánlaborfalvára, Bikfalvára és Kovásznára, illetve Kovásznáról Zágonba járnak.

Külön „történet” a kézdivásárhelyi Ro-D Transport, amely június 2-án mind a 17 járatán menetrendszerűen elindította autóbuszait (többek között Csernátonba, Hilibbe, Ozsdolára, Kézdialmásra, Szárazpatakra, Kézdikővárra, Martonosra, Gelencére, Bálványosra, Nyújtódra, Ikafalvára és Kovásznára), ám – mint a cégvezető elmondta – utas „gyakorlatilag nem volt”, ezért másnap az összes buszt leállította. (Újraindításuk most ismét folyamatban van – szerk.)

A maradék nyolc járat: Sepsiszentgyörgyről Zalán, Nyáraspatak, Középajta, Orbaitelek és Szacsva, illetve Bodzafordulóról Ladóc, Kraszna és Szitabodza irányában „érdeklődés hiányában” el sem indult.

Grüman azt mondja: „nagy érvágás”, hogy a tanulók egyáltalán nem utaznak, de úgy véli, amennyiben erre igény mutatkozik és ezt az utasok jelzik is (leginkább például bérletvásárlási szándékkal), a buszok újra fognak indulni, mert a vállalkozóknak ráfizetés, ha állnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.