Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lármafa az autonómiáért

Lármafa az autonómiáért Kovászna megye

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére október utolsó vasárnapján ismét fellobbantak az őrtüzek Székelyföld, szerte, hogy hírül adják: vagyunk és őshonos népként nem mondunk le a minket megillető területi autonómiáról. Sepsiszentgyörgy határában immár hagyományosan az Orotvány (Pacé) oldalában meggyújtott lármafa köré gyűlve tett hitet a székely zászlókat lengető több száz fős tömeg a székely szabadság mellett.

Hirdetés
Hirdetés

A legzsengébbtől az élemedett korúakig, az összes nemzedék és mindkét nem képviselőit, valamint Magyarország képviseletében Beke Mihály András csíkszeredai konzult is magába ölelő sokaságot elsőként Gazda Zoltán, a SZNT sepsiszéki elnöke köszöntötte. A járvány okozta megpróbáltatások után most a szomszédunkban dúló háború kiterjedésének a rémével és egy fokozódó pénzügyi válság súlyos következményeivel is meg kell küzdenünk.

A területi autonómiáról azonban ilyen mostoha körülmények között sem szabad lemondanunk, mert egyedül az biztosítja a székelyként való megmaradásunkat – figyelmeztetett a széki elnök. Annál is inkább, hogy ebbéli törekvésünk támogatottságát kétszázhúszezer hiteles aláírás, valamint százhúszezer, Bereck és Kökös között csatasorba állt honfitársunk szentesítette. Ugyanakkor rámutatott, hogy a ránk váró, sohasem tapasztalt nehézségek közepette csak közösségi összefogással tudunk magunknak jövőt kovácsolni.

Dr. Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott ünnepi köszöntőjét Fazakas Péter, az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben a megyei önkormányzat tagjává választott politikus olvasta fel. Hosszasan sorjázhatók Kárpát-medence-szerte azok a települések, amelyek gyertyák, mécsesek, vagy őrtüzek gyújtásával csatlakoztak a székelység autonómiaigényéhez. „A Székelyföld Autonómiájának Napja így a nemzeti összetartozás érzésének ünnepe is egyben” – fogalmazott az Országgyűlés volt elnöke.

„A nemzetek szabadsága Európa szabadsága. Ahol működik az önrendelkezés, ott fejlődés és béke van. Ahol ennek gátat vetnek, ott félelem és sötétség uralkodik” – jelentette ki Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. A honatya felelevenítette az SZNT által kidolgozott autonómiastatútum eddigi göröngyös útjának főbb állomásait, rámutatván, hogy a folyamatos elutasítás ellenére sem volt ez hiábavaló, mert ily módon kinyilvánítottuk autonómiaigényünket, amelyről továbbra sem szabad lemondani.

Az SZNT ebből az alkalomból kibocsátott kiáltványát Gazda Zoltán ismertette. Csákány László, az őrtűzgyújtásnak évről évre helyszínt biztosító Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke, a domboldal ősi, irtványt jelentő Orotvány nevéhez való visszatérésre kérte a sepsiszentgyörgyieket. Az utolsóként szóra emelkedő Incze Zsolt református esperes az ima elhangzása előtt arra intett, az önrendelkezés napján, ünnepén arra kell figyelnünk, hogy mennyire állunk a helyünkön egyenes derékkal. Ha mindenki elvégzi a maga feladatát, és Székelyföldön helytáll, akkor autonómiával vagy anélkül, megmaradunk.
Az eseményt a Pethő István által gitárkísérettel előadott hazafias nóták, valamint himnuszaink közös eléneklése tette még felemelőbbé. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük