Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különvonatot indítanak a kupadöntőre

Különvonatot indítanak a kupadöntőre Kovászna megye

Bár a napirenden levő befektetések, projektek, fejlesztések inkább érintik a városlakók mindennapi életét, a sepsiszentgyörgyi tanács kedden elfogadott határozatai között olyan is akad, amely nem ebbe a kategóriába sorolható, mégis sokakat felvillanyozz. A futballrajongókat biztosan!

Egy költségvetés-módosítással a tervezethez képest plusz 600 ezer lejes bevételből az oktatás működési költségeire és a szabadidős tevékenységekre irányítottak át bizonyos összegeket, ebből pedig jut arra is, hogy az OSK szurkolóinak különvonatot biztosítsanak, amellyel május 24-én mintegy 900 személy utazhat a nagyszebeni kupadöntőre. Az OSK teltházas stadionban készül a kolozsvári U-val megmérkőzni a Román Kupáért, saját szurkolói számára 2400 hely van fenntartva. A sepsiszentgyörgyi futballklub tavaly májusban története során először hódította el a Román Kupát, akkor a FC Voluntari ellenében.

Ugyanakkor több fejlesztési munkálat kapcsán is születtek újabb tanácshatározatok. A város a Váradi József utcában két, 1979-ben épült tömbház rehabilitálására kért finanszírozást az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében, amelyből hőszigetelést, nyílászáró-cserét, a világítás modernizálását és fotóvoltaikus pannók felszerelését tervezi kivitelezni. Az összesen majdnem 13 millió lej értékű támogatás mellett az ezekhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányra, továbbá az önkormányzati hozzájárulásra is rábólintottak a tanácsban, a nem elszámolható költségekre 22 ezer lejt ír elő a költségvetés.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyanígy a digitális hulladékgyűjtő öko-szigetekre egy korábbi tanácshatározatban jóváhagyott költségvetést is módosítani kellett, mert ezek ára időközben megemelkedett. Előre nem látott plusz munkálatok miatt a Mihai Viteazul Kollégium (a város egyetlen román tannyelvű középiskolája) sporttermének és ebédlőjének felújítására összeállított megvalósíthatósági tanulmányát is új számokkal kellett elfogadni.

József Álmos tanácsos, helytörténész ezen napirendi pont kapcsán javaslatot fogalmazott meg: meglátása szerint a kollégium sportterme homlokzatát díszítő, Kiss Béla által készített kompozíció a sportiskolát illetné meg, mert eredetileg is a középiskola épületében működő magyar sporttagozatnak volt szánva. A sportosztályok akkor költöztek el onnan, amikor a műemlék épületet megkapta a román közösség, az addig ott működő magyar 2-es Számú Ipari Líceum pedig a jelenlegi Mikes Kelemen Líceumba települt át.

Napirenden szerepelt többek között a városi ivóvíz-ellátás korszerűsítése is: a pályáztató kérésére az önkormányzat átengedte a közműveknek a vízhálózatot, hogy a fejlesztési minisztérium által meghirdetett és megnyert projekt keretében beszerezzenek és beüzemeljenek egy digitális rendszert a veszteségek folyamatos figyelésére és előrejelzésére. A 2014–2020-as pályázati ciklusban megpályázott összegre idén áprilisban bólintott rá a finanszírozó, ebből 110 hozammérőt, öt, a vízminták elemzését végző automata készüléket és 3000 vízórát szerelnek majd fel.

Címlapfotó: Egy tanácsos szerint a sportiskolát illeti a kompozíció

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük