Hirdetés
Hirdetés

Hitel nélkül Kézdivásárhely önkormányzatának sem megy

Hitel nélkül Kézdivásárhely önkormányzatának sem megy Kovászna megye

Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testülete a keddi tanácsülésen az uniós támogatású beruházásokhoz szükséges önrész biztosításához elengedhetetlen hitelfelvétel jóváhagyásáról döntött.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsülés az Erdélyi Magyar Szövetség tanácsosa, a nemrég elhunyt dr. Szabó István altató főorvos helyébe lépett Szőts Emil eskületételével kezdődött, majd a városatyák rátértek a tizennyolc határozattervezet megvitatására.

Egyebek mellett költségvetés-, a municípium magántulajdonában lévő legelőterületek bérbeadásának jóváhagyásáról szóló tanácshatározat-, illetve a municípiumi kórház szervezeti felépítésének módosításáról döntöttek a városatyák.

A hitelfelvétel jóváhagyására vonatkozó tanácshatározat előterjesztésénél az elöljáró megjegyezte, akár országos, akár uniós támogatású beruházásról van szó, az önrészek értéke folyamatosan nő. „A projektértékek növekedését az önkormányzatoknak saját pénzükből kell kifizetniük és ez hitelfelvételek nélkül lehetetlen” – érvelt. Hozzátette, kormánytámogatás-szerűen, az állami kincstáron keresztül folyósítanak hitelt az önkormányzatoknak, és a maximális összeg a települések nagyságrendje függvényében van meghatározva. „A Kézdivásárhelyhez hasonló municípiumok maximális hitelfelvételi értéke 4 millió lej, ám ahhoz, hogy minden elindított pályázatot befejezhessünk, ez az összeg nem lesz elegendő” – tette hozzá. Megjegyezte, amennyiben rábólintanak a hitelfelvételre, abból 3 milliót az egykori katonanevelde felújítását célzó munkálatok, míg 1 millió lejt a járóbetegrendelő korszerűsítését célzó projekt önrészének a biztosítására fordítanának.

Balázs Attila, az EMSZ tanácsosa kérdésére, hogy hitelt miért nem mondjuk az utak rendbetételére vagy a városnak pénzt hozó dolgokra fordítják, a polgármester kifejtette, mivel az ország több, mint fele el van adósodva, hitelt csak uniós pályázatok esetében, önrész biztosítására vehetnek fel az önkormányzatok.

„Nincs olyan székelyföldi város, amelyik nem lenne rákényszerülve komoly hitelfelvételekre. Egyetlen város van, Csíkszereda, amelyiknek az volt a szerencséje, hogy 80 milliós megtakarítást örökölt az előző polgármestertől, de már azt is elköltötték, hitelt kell felvenniük. Az összes többi sokkal nagyobb hitelekhez folyamodott, mint mi. Sepsiszentgyörgy például 100 millió lej hitelt vett fel. Tavalyelőtt 10 millió lejes hitelvonalat nyitottunk, abból még 3 millió lejünk van. Az uniós pályázatok önrészeinek összege a maximális igényelhető hitel. És ezeket az összegeket célirányosan költhetjük el, sőt ha egy munkaponton pénz marad meg a hitelen belül, azt is csak külön jóváhagyással lehet egy másik munkaponton elkölteni. Mivel utakra nincs uniós kiírás, azt csak saját pénzből lehet felújítani” – hangzott el az elöljáró válaszában.

A városatyák a hitel ötéves futamidőre való felvétele mellett tették le voksukat.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 16., 20:47
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha nem TERMEL a varos ,mert NEM engedtek be uj cegeket[nehogy versenytars keruljon a konfekcioknak]akkor most es maskor is hiteleket fognak folvenni.Azert SZEGYEN a polgarmesterre nezve hogy mar az N-edik mandatum utan ures az varos kasszaja!!!A hirhedt “ipari parkok”mig mashelyt hasznot hoznak itt adosagot termelnek!!!

 • User
  Dátum: 2023. május 17., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Aki nem vesz fel hitelt, annál el kezdenek vizsgálódni mindenféle szervek… Ezt tudják politikus urak meg amúgy sem saját zsebből fizetik vissza, tehát jöhet a hitel… Mindenhol így van, ez a modern rabszolgatartó rendszer, ezért tud Brüsszel diktálni mindenkinek és mindenben!

 • User
  Dátum: 2023. május 17., 12:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Polgarmester ur! Maga mitmuvelt amiota ott van? Mert hitelen kivul semmit nemcsinalt mas se tud!! Es meg elmondja hogy a masik Csikba meg hulyebb mert az 80 milliot tapsolt el!Szep magass szint ! Csodalkozik valaki hogy majd emelik az adot? Azzonal mondjon le!