Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel 20 millió eurós beruházás uniós támogatás segítségével

A Kovászna megyében működő, európai uniós pénzből épített lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központ nemcsak működésében számít egyedinek az országban, hanem tudatosító kampányai tekintetében is. Pénteken délben Oltean Csongor EP-képviselőjelölt, a MIÉRT elnöke az üzemben tett látogatása során a környezettudatosságra és az európai uniós források hatékony felhasználására hívta fel a figyelmet.

Oltean csongor elmondta: „A jövőben is hasonló uniós kezdeményezésekre van szükség, amelyek a környezettudatosságot és Erdély fejlődését promoválják, azzal a céllal, hogy megőrizzük és élhetőbbé tegyük Európát – és azon belül Erdélyt – a következő generációk számára. A hulladékfeldolgozó a megyei önkormányzat legnagyobb uniós pályázatból megvalósított beruházása, közel húsz millió eurós befektetésről van szó, amely új munkahelyeket teremtett a településen és nap mind nap élhetöbbé teszi a környezetünket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy 40 év alatt 280.000 tonna újrahasznosítható hulladék 100.000 darab futball mezt, 2.800.000 biciklit, valamint 140.000 darab nem kivágott fát jelent. A fiatalok nagy része változtatna életmódján, ha tudná, hogy ezzel segítené a környezetét.” – fogalmazott Oltean, aki Erdély szerte szorgalmazni fogja a környezettudatosító kampányt.  

Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta: „Kovászna megye az elsők között van az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, működtetése és elért eredményei szempontjából. Az elmúlt évek eredményei bebizonyították, hogy jó munkát végeznek a lécfalvi üzemben, megfelel az uniós elvárásoknak.

A 16 hektáros területen fekvő Integrált Hulladékkezelő Központot működtető Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) vezetője Ambrus József elmondta, hatvan személynek biztosítanak munkahelyet. Egész megyét felölelő tudatosító kampányt folytatnak, melyben évente hétszáz gyereket szólítottak meg, idén pedig az ezret is meghaladják. „Örvendetes, hogy már az óvodákban és iskolákban is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetkímélő magatartás fontosságára. Nagyon érdekli a gyerekeket az itt zajló tevékenység, a kedvencük a válogató csarnok. Rendkívül fontos, hogy a jövő generációját tudatos életmódra neveljük, hiszen a tiszta környezet nemcsak kellemes, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről is szól. Célunk, hogy a felnőtteket is bevonjuk a programba, legutóbb például több mint ötven kémia, biológia és földrajzszakos tanár látogatott az üzembe.” 

(közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük