Felhívás!

Kovászna megyei csendőrség: mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

Kovászna megyei csendőrség: mit tegyünk, ha medvével találkozunk? Kovászna megye

A barna medvék egyre inkább éreztetik jelenlétüket Kovászna megye területén, ebből kifolyólag a megyei csendőrség néhány ajánlást fogalmazott meg az esetleges tragédiák elkerülése érdekében.

Amennyiben egy medvével találkozik egy településen, egy úton, vagy akár egy hegyi útvonalon, az alábbiakat tanácsoljuk:

  • Ne adjon neki ételt, és ne közelítsen hozzá sem fotók készítése, sem bármilyen más célból. Vegye figyelembe, hogy a medve el fogja kerülni önt, ha ön is ezt teszi;
  • Jelezze jelenlétét beszéddel, így nem fogja meglepni a medvét és az el tudja kerülni önt. Figyelem, az erős zajok vagy a zene irritálhatják a medvét, a grillen sütött húsok illata pedig akár 10 kilométerről is odacsalogathatja az állatot!
  • Ha a medve ön felé közelít, próbáljon minél nagyobbnak látszani, emelje a karjait a feje fölé. Semmi estre se szaladjon el! A medve jóval gyorsabban tud futni az embernél, akár a 25-30 km/h-át is elérheti. Ha szaladni kezd, beindul az állat vadász ösztöne, és támadni fog.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben veszélyben vannak, riasszák a hatóságokat a 112-es sürgősségi hívószámon. A Kovászna megyei csendőrök minden esetben közbe avatkoznak, ha a medvék emberek közelébe merészkednek – közlik a csendőrök.

(Kovászna megyei csendőrség)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások