Hirdetés
Hirdetés

Kóstoló a tejfeldolgozóban

Kóstoló a tejfeldolgozóban Kovászna megye

Amint arról már többször is hírt adtunk, elvégezték az utolsó simításokat a Kézdi Lactoo Coop szövetkezet kézdivásárhelyi tejfeldolgozójában, az ipari parkban lévő üzemet pedig csütörtök délután bemutatták a gaz­dáknak, ugyanakkor kóstolót is tartottak.

Hirdetés
Hirdetés

A tejfeldolgozóban dobozolt tejjel koccintottak, és az üzemben készített fagylaltot kóstolhattak azok, akik megjelentek a Kézditej márkanév alatt jövőtől induló üzemben, amelynek tesztüzeme de­cember első hetében történt meg.

Az üzem teljes gőzzel február elsején indul – közölte Fejér László Ödön, az üzem ötletgazdája, az említett szövetkezet elnöke. A nyílt napon elsősorban azoknak a gazdálkodóknak mondott köszönetet, akik bíztak az elképzelésben, kiemelte Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnökének és Bokor Tibor polgármesternek a nevét, akik minden vonatkozásban támogatták az ötletet. Szintén köszönetét tolmácsolta a 14 ezer (!) tagot számláló Román Pirostarka Egyesületnek is, amely jelentős önrésszel járult hozzá az Európai Uniótól és a Pro Economica Alapítványtól származó, a gyárlétesítést lehetővé tevő pályázati pénzhez.

Fejér László Ödön szenátor még képviselőként szorgalmazta a feldolgozó létesítését, az első gyűlésekre 2015-ben került sor, 2016-ban pedig sikerült is bejegyeztetni a szövetkezetet, amelynek elnöke akkoriban az ozsdolai Nagy Károly volt. Nem egyszerű utat jártak be, segítségükre voltak a székelykeresztúriak, akik már korábban kezükbe vették sorsuk irányítását.

Tamás Sándor elmondta: 2013-ban (majd rá két évre) Könczei Csaba képviselővel és másokkal tejfeldolgozókat kerestek fel Észak- és Dél-Tirolban, 2015-ben a szarvasmarhatartó gazdák egy csernátoni megbeszélésén már be is mutatták az ottani pozitív tapasztalatokat, majd miután a Covalact bejelentette, hogy nem vásárolja fel a tejet, az ittenieknek is lépniük kellett, a kezdeményezést pedig a megyei önkormányzat is támogatta anyagilag. Ennek eredménye az lett, hogy 2016-ban Kézdialmáson már meg lehetett kóstolni a Kézditej márkanévvel jelzett termékeket. „Manapság, járvány és háború között gyárat építeni, munkahelyet létrehozni és a gazdáknak azt ígérni, hogy a munkájuk után többet fognak kapni, ezt ma nem tudja mindenki megcsinálni” – gratulált Tamás Sándor.

Bokor Tibor kiemelte: mikor a szövetkezet létrehozásáról tárgyaltak, akkor készült az ipari park. „Az egyik csarnokot lefoglaltuk a tejfeldolgozónak, vártuk, hogy itt ihassunk meg egy pohár tejet. Ez is bátorítja a fiatalokat, hogy átvegyék a szülőktől az állattartás örökségét. A helyi termékeket mindig fontosnak tartottuk és az sem elhanyagolható, hogy tudjuk: az itt előállított termékek nincsenek tele vegyszerrel” – mondta Bokor Tibor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. december 19., 10:53
   ÉRTÉKELÉS: 0

   “amely jelentős önrésszel járult hozzá az Európai Uniótól és a Pro Economica Alapítványtól származó, a gyárlétesítést lehetővé tevő pályázati pénzhez” Olvasni tudni kell.

 • User
  Dátum: 2022. december 19., 13:21
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Uraim ha eszre vettek volna az allat alomany a padlo alatt van sajnos ugy, hogy nem latom, hogy honnat lesz alapanyag ennek a feldolgozonak , adja az Isten , hogy nem legyen igazam de szerinte ez a befektetes halva szuletett !!! Meg egyszer mondom BAR NE LENNE IGAZAM de sajnos a Holand tehenkekkel a mi nalunk honos piros tarka tehenek soha nem fogjak felvenni a versenyt !!!

  • User
   Dátum: 2022. december 20., 10:45
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A holland tehenkék sok “tejet” termelnek, de azt senki sem nézi, hogy milyen áron. Szegény nyomorúak bé vannak zárva a kifajáncozott, klímás estállóba, ahol olyan fegyelmezetten élnek, mint a katonák a kaszárnyában. A bika nyújtotta örömöket nem ismerik. Borjúcskáik születésük után csak pár percet töltenek az anyjukkal, a tejükből nem kapnak, helyette valamilyen táp-löttyöt kapnak. Gyakorlatilag mesterségesen de legalább tudományosan táplálják őket, a füvet – ami a tehén teljes értékű tápláléka, úgymond alapélelmiszere – képről sem ismerik, hormonokat és egyéb, “gyógyhatású” anyagokat tartalmazó porokat és granulátumokat kapnak eledelül. Rövidke életük elteltével- mivel az extrém intenzív kihasználás mellett mintegy 6-8 laktációs időszak után termelésük annyira lecsökken, hogy tartásuk már nem gazdaságos – dicstelen módon kutyatápként végzik, mert a kényes nyugatiak a húsukat sem eszik meg.
   A tejük olyan es. Mesterséges és ízetlen. A mü pirostarka tehenkéink kevesebbet adnak ugyan, de azt jóval olcsóbban teszik, és kevés kivételtől eltekintve aránylag szabadon nevelkednek, nyaranta természetes legelőkön étkeznek és a téli időszakban sem más marhák belsőségeiből és ki tudja még miből készített vacakokon élnek. Ezért van némi különbség a kétféle téj között a beltartalom tekintetében a mü tehenkéink javára. Az már nem a gazda hibája, hogy ez a minőségi különbség a tej felvásárlási árában nem tükröződik.

 • User
  Dátum: 2022. december 19., 20:33
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tejporból fognak e dolgozni mint a danoninoninonino???!!!
  Falun látszik a tutti!!! Akik 2-5 tehenet legalább tartottak és vérbeli gazdálkodók voltak, lehúzták a rolót! Helyükbe 1-2 ügyeskedő szedte össze a földjeiket és pályázott össze vissza, h minél több pénzt lopjon az adófizetőtől!!! Ez a rabló kizsákmányoló banda érvényesül évek óta, hála többek közt dicső pártunknak és bandájának!!!!

 • User
  Dátum: 2022. december 20., 12:25
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hát ilyen a ‘tökéletes’ állati jólét amit a hunyió megkövetel.Aztán meg ott van a vicc kategóriájában illő becsomagolt csirke amire nagy betükkel ráírják hogy Pui fericit(Boldog csirke.Na ilyen boldogok azok a tehenek is amiről írt.