Felhívás!

Kollektív munkaszerződések célkeresztben

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője elmondta, március 9-én lejártak a járványhelyzetben érvényes szigorítások, korlátozások, így újra aktuálissá vált a kollektív munkaszerződések meghosszabbítása, újratárgyalása.

Ördög rámutatott, bármely cég köthet kollektív munkaszerződést, de azoknál a cégeknél, intézményeknél, ahol 21-nél több az alkalmazott, ez kötelező. Hangsúlyozta, ezek a szerződések az alkalmazottak vagy a szakszervezeteik, illetve az alkalmazó között 2 évre köttetnek, és 1 évet lehet hosszabbítani, ha mindkét fél beleegyezik, ellenkező esetben újra kell tárgyalni.

– A járvány alatt ezeket az újratárgyalásokat nem lehetett megejteni, de mivel a korlátozások lejártak, aktuálissá vált a téma. Természetesen annak érdekében, hogy a munkaszerződések ne fussanak bele egyik napról a másikra a törvénytelenség állapotába, a törvényhozók határidőt is megszabtak az újratárgyalásokra, újrakötésekre: ez 90 nap, amit március 9-től számolunk – magyarázta.

Kérdéseinkre kiderült, Háromszéken az elmúlt években akadtak panaszok, amelyekben a kollektív munkaszerződésekben leírtak be nem tartását kifogásolták: részben állami vagy önkormányzati intézményeknél fordult elő leginkább, hogy az alkalmazottak háborogtak a meg nem adott szabadnapok, illetve a munkahelyek besorolása (veszélyes kategóriáknál) miatt. Ördög szerint itt is elkelne egy törvénymódosítás, a szerződést elsődlegesen ágazati szinten kéne vizsgálni, és az ágazati szinten lefektetett minimális feltételektől kéne kezdeni a tárgyalásokat.

– Az utóbbi években azt tapasztalom, az alkalmazottak ismerik a jogaikat, és odafigyelnek, hogy ezeket be is tartsák. Nyilván, ahol szakszervezet van, ott ez még egyértelműbb, de az alkalmazottak egyesülése alapján történő tárgyalásoknál is mindig akadnak olyanok, akik értenek ehhez – összegzett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.