Felhívás!

Akcióban az ILLISZ

Akcióban az ILLISZ Kovászna megye

A megyeszékhelytől egy kődobásnyira található Illyefalva azon községek közé tartozik, amelyek mindennapjait nagymértékben befolyásolják a fiatalok. Ez nem is csoda, hiszen közel másfél évtizede egy jól működő ifjúsági szervezet tevékenykedik a településen. Bartha Katinkától, az ILLISZ kommunikációs felelősétől a tavalyi megvalósításokról és az idei tervekről érdeklődtünk.

Az Illyefalvi Ifjúsági Szervezet (ILLISZ) megalakulását néhány helyi fiatal kezdeményezte 2008-ban azzal a céllal, hogy a község ifjabb nemzedékét összekovácsolják, közös programokat szervezzenek és együtt minőségi időt eltöltve más helységben élő kortársakkal is megismerkedjenek. Az idők során ez az elképzelés kicsit változott, ugyanis a közel harminc tagot számláló szervezet ma már az önkormányzat és a református egyház által szervezett eseményeken is részt vesz, illetve segédkezik azok lebonyolításában.

Habár a koronavírus és a bevezetett korlátozások miatt többször újra kellett gondolni a rendezvényeket, azok menetét és helyszíneit, mégis elégedettséggel tekintenek vissza 2021-re. Az évet farsangtemetéssel kezdték februárban, majd annak a negyvenkét darab táblagépnek a kiosztásában segédkeztek, amelyet az önkormányzat vásárolt a László Lukács Általános Iskola online oktatásban résztvevő tanulói számára.

A fiatalok lelkesedése a következő hónapokban sem lankadt. Március nyolcadikán a szebbik nem képviselőit köszöntötték egy szál virággal, majd a húsvéti szokásoknak megfelelően arról is gondoskodtak, hogy a hölgyek biztosan ne hervadjanak el. A tavaszi jó időt kihasználva segítettek a református templomkert szebbé tételében, majd seprűt és lapátot ragadva falutakarítást szerveztek az önkormányzattal közösen, amelyhez számos helybéli csatlakozott.

Májusban a jótékonykodásé volt a főszerep, biciklire pattanva a gyógyíthatatlan betegséggel élő gyerekekért és felnőttekért tekertek egészen Szászhermányig, ahol az erődtemplomot is meglátogatták. A tavalyi legsikeresebb rendezvényüknek a gyermeknapot tartják, amelyre több mint 80 gyerek és fiatal látogatott el. A nyár folyamán a szervezet önkéntesei aktív szerepet vállaltak a helyi minifoci-bajnokság lebonyolításában, augusztus 20-án megemlékező őrtüzet gyújtottak, majd a hónap végén részt vettek a Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub és a Rétyi Ifjúsági Sport és Kulturális Egyesület által közösen szervezett Sátorfeszten.

Szeptemberben nem maradtak ki az Olt folyó illyefalvi szakaszának kitakarításából, októberben pedig hangulatos őszi sarkot rendeztek be a község lakói számára. Az ünnepek közeledtével a Salvatore Egyesülettel partnerségben öt rászoruló családhoz juttattak el tartós élelmiszerekből álló csomagot, majd a református egyházzal közösen felállították a parkban az adventi koszorút, melynek gyertyáit vasárnapról vasárnapra rövid ünnepség keretében gyújtották meg.

Bartha Katinka érdeklődésünkre elmondta, az idén ismét szeretnék megrendezni a tavalyi eseményeket, ugyanakkor a járványhelyzet függvényében újakat is megvalósítani. Mint fogalmazott, az év eleje mindig nagy tervekkel indul, amelyek időközben megváltoznak, átalakulnak, esetlegesen elmaradnak, ugyanakkor akadnak hirtelen jött ötletek is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. március 22., 10:00
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nagyon szep kezdemenyezes, csak az a kar hogy ranyomja belyeget az egeszre , hogy felsobb utasitasra krealtak meg haromszek szerte az összes ISZ végződésű szervezetet ellensúlyozandó a Gruman alta anno összegrundolt HARIT sejteket. Az ilyen szervezodesek mindig k=jol jonnek csak nem felso eroltetes eredmenye kellene legyen hanem alulrol épitkezo es szivbol jovo . Ezért nem tartanak sokaig sajnos es pontosan ugyanolyan szalmaláng szeru az osszes.