Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kőkemény mezőnyben

Kőkemény mezőnyben Kovászna megye

Egyféle „csodalátáson” vettek részt a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, valamint a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskola diákjai Veszprémben, a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyen. Ez az a szint, ahol, akárcsak az olimpián, nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

A háromszéki csapat (két szakács, két pincér és egy cukrász) megnézhették, hogy hol tart máshol az éttermi szakképesítés. Amikor a versenytársak saját kis ládáikkal vonultak be a konyhára, s kezdték előszedni otthonról hozott cuccaikat, „csak bámultunk, mint a moziban” – idézték fel friss benyomásaikat.

– Kettőből jöttünk csak rá, hogy az egyik csapat ultraibolya (UV) lámpa alatt készíti a tortáját, hogy ne kössön meg a cukor, hanem gyönyörű, csillogó maradjon – meséli Gáj Nándor.
A csapat felkészítését biztosító Művészeti és Népiskola igazgatója szerint „élmény volt” megtapasztalni a magyarországi szakképzés „előnyét”.

– Azt láttuk, hogy jól felkészült szakemberek olyan fiatalokat készítenek fel, akiken látszik, hogy ebben a szakmában szeretnének elérni valamit. Akiken látszik, hogy nem azért jöttek a szakiskolába, mert „ide dobta őket a gép”, hanem mert úgy érzik, van, amit keresni ebben az ágazatban, és tudják: a jó szakember minden területen ara­nyat ér – mondja Gáj. Az igazgató szerint Romániában is „újból kellene gondolni” a szakoktatást. – Figyelembe kellene venni az európai trendeket, meg kellene nézni, máshol hogyan művelik. Itt nem csak arra gondolok, hogy láttuk, hogy a konyha a legmodernebb ipari felszereléssel van ellátva, hanem az oktatók felkészítésére is, mert egyik a másik nélkül nem sokat ér.

Szakács István felnőttoktatásért felelős szakember is azt mondja: jó lenne a tanárokat is elvinni egy-egy ilyen versenyre, és megmutatni nekik, hová kellene eljutni. Incze Anikó, akinek hírekben ritkán jelenik meg a neve, de akinek a keze alatt formálódott a mostani csapat többsége, szintén azt mondja: nagy hátrányból indulnak.
– Amíg nálunk a gyereknek otthonról kell hoznia a lisztet, cukrot, húst, mindent, hogy az iskolában főzni tanuljon, addig kevés esélye van a mobil UV-lámpás társaival szemben – érzékelteti a lemaradást.

Mindent összevetve a Berde Áron- és a Joannes Kájoni-iskola diákjai, Kósa Klára, Kész Eszter, Bors Krisztina, Varga Balázs Hunor és Kovács Szabolcs remekül helytálltak a Kastély vendéglő séfje, Kovács Gábor Áron vezetésével. Az általuk készített ételsor: a borókabogyós fűszervajat és alszegi pogácsát tartalmazó elő­ételt spenótos palacsinta követte sós telemeás, paradicsomos töltelékkel; a füstöltszalonnás tojásrántottával és pirítóssal tálalt kellemesen krémes köménymagleves után ropogós fogasfilé következett murokpürével, zöldpetrezselymes babbal és rizspapírral, továbbá abált marhacomb tormás krumplipürével. A desszert mindezekhez mákostészta volt fehér csokoládéval és konyakos meggyhabbal, valamint grillázstorta. A régiógyőztes csapatok harminc iskola százötven diákja közül, elődöntő révén jutottak a döntőbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük