Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kilométerekről kiszúrják a szemetelőket: drónnal figyelik a rendőrök az Olt partját

Kilométerekről kiszúrják a szemetelőket: drónnal figyelik a rendőrök az Olt partját Kovászna megye

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség környezetvédelmi osztályának munkatársai kiemelt figyelemmel követik az Olt partját – áll a közleményükben. Így szeretnék megakadályozni, hogy a hulladékot oda ürítsék le a város, illetve Kilyén és Szotyor lakói.

Hirdetés
Hirdetés

„Az elmúlt évben nem jeleztek illegális szemétlerakást, illetve nem is riasztottak bennünket ilyen esetek kapcsán: kollégáink rendszeresen figyelik a környéket, hiszen huzamosabb ideig sokan ürítettek le autóból, szekérből nagyobb mennyiségű hulladékot a folyópartra vagy a gát környékére. Nyilván egy zacskó, egy italos doboz is szúrja a szemet, de a mennyiség csökken, illetve az évente akár többször is megszervezett tisztítóakciók miatt is kevesebb a szemét az Olt környékén. Én abban bízom, hogy az emberek többsége megértette, ez nemcsak csúnya, hanem káros is, aki pedig nem, az komoly büntetésre számíthat, ami természetes személyek esetében 10 ezer lejig, jogi személyek esetében pedig 60 ezer lejig terjedhet” – fogalmaz Hadnagy István, a helyi rendőrség vezetője.

A Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség munkatársai közül többen is rendelkeznek drónhasználati pilótaengedéllyel, illetve használják is a gimballal ellátott drónt, amelynek a hatótávolsága szélcsendben akár a 7 kilométert is elérheti, a maximális repülési magassága pedig 60 méter. A készülék messze ellát, 4k felbontású felvételt készít, így azok, akik illegálisan szabadulnak meg a szeméttől, csak akkor veszik észre, amikor már késő: a felvételek alapján pedig már jól azonosítható az elkövető személye és a szemetet szállító jármű is.

Mint ismeretes, a vonatkozó jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy az illegális szemétlerakáshoz használt járművet elkobozzák – ez még egy olcsóbb autó esetében is messze felülmúlja azt a költséget, amit a hulladék törvényes elszállításáért, leadásáért kellene fizetni.
Az Olt partján nem csak a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök figyelik a törvények betartását: a környezetőrség és az ADI SIMD hulladékgazdálkodási egyesület is vigyáz a tisztaságra, bizonyos zónákban több kamera van elhelyezve. A Sepsiszentgyörgy közigazgatási területén tapasztalt hulladéklerakást változatlanul a 0800-800 767-es zöldszámon, illetve WhatsApp-on a 0739 886 992-es telefonszámon lehet jelezni.

Fotó: Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 4., 18:15
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A varjak teljesen ellepték a várost. Nem csak a parkot, a lakonegyedeket is. Valahol irdatlan mennyiségű táplálékot találtak. Lassan minden fán ott vannak. Nem lehet drónnal követni reggel a rajt, hogy hova mennek? Tessék?! Illegális vágóhíd valahol a közelben?