Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezek a szakmák érdeklik leginkább a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

Ezek a szakmák érdeklik leginkább a pályaválasztás előtt álló fiatalokat Kovászna megye

Szakmaválasztási hét ért véget csütörtökön a kézdivásárhelyi Rotary Klub szervezésében. A pályaorientációs célzatú eseménysorozaton 358 diák jelentkezett 29 különböző szakmai bemutatóra. A 10-12. osztályos résztvevők az orvosi, jogi szakterületek felé mutatták a legnagyobb érdeklődést, de többen kacsingattak a szépségipar és a kreatív szakterületek felé is.

Hirdetés
Hirdetés

Orvos, építész, designer, jogász, kozmetikus, fodrász eladási ügynök, újságíró – néhány szakma azok közül, amelyekbe közelebbi betekintést nyerhettek a középiskolás fiatalok május utolsó hetén. A tizedjére megszervezett hetet évről évre nagyobb érdeklődés övezi, idén is több száz diák jelentkezett be előzetesen a bemutatókra, amelyet különböző helyszíneken tartottak, többek között a kórházban, inkubátorházban, bíróságon, kozmetikában, vállalkozások székhelyein de építőtelepen is.

Választ kaptak a kérdésekre

Látogatásunkkor éppen az inkubátorházban tartott előadást Kicsid Béla értékesítési szakember a 24 tagot számláló társaságnak, akik a város három különböző iskolájából jelezték érdeklődésüket a szakma iránt. A bemutató pedig rendkívül interaktívra sikerült, a fiatalok gátlások nélkül kérdeztek arról, hogyan lehet valaki sikeres az eladásban, a csoportkoordinációban, milyen tanulmányok és adottságok szükségesek hozzá és mennyire lehet anyagilag önálló az, aki ezt a szakmát választja magának.

Népes diákcsoport a kézdivásárhelyi kórházban. Fotó: Rotary Klub Kézdivásárhely

Csicsó István vállalkozó az értékesítői és orvosi szakmai bemutatónál is mentorként képviselte a Rotary Klubot. Mint mondta, az egészségügyi pálya iránt 55-en érdeklődtek, a diákoknak lehetőségük nyílt a különböző kórházi osztályokon való látogatásra, az orvosok napjának végigkövetésére, de emellett majdnem mindegyik szakmát megismerhették, ami a város környékén elérhető. „Ezzel is azt szeretnénk elérni, hogy itthon egy közösséget, egy erős generációt tudjunk segíteni abban, hogy rálátást kapjanak a szakmákra, jól válasszanak” – fogalmazott.

Jól fizető hiányszakma

A bemutatott szakmák nem csak hogy elérhetőek Kézdivásárhelyen és környékén, több közülük betöltetlen állásokat is kínál. A magas érdeklődésre való tekintettel Dobolyi Tünde ügyvédnőt és Rotary klubtagot kérdeztük a jogi szakterületen elérhető lehetőségekről, hiszen a hozzá kapcsolódó előadásra 53-an jelentkeztek.

Mint kiderült, hiány van bírósági jegyzőkből és tolmácsokból is, kiváltképp Kézdivásárhelyen, ahol a román-magyar fordítás alapvető szolgáltatásként kellene működjön, és bár a bíróságon javarészt helyiek dolgoznak, de többen közel áll a nyugdíjazáshoz, így friss munkaerőre továbbra is szükség van ezen a területen. Dobolyi Tünde szerint annak, aki elvégzi a jogi egyetemet és tolmácsnak áll, jelentősen könnyebb dolga van egy ilyen területen, tekintve, hogy a szaknyelv ismeretével nagy előnyre tesz szert.

A kreatív tervezés is érdekelte a fiatalokat. Fotó: Rotary Klub Kézdivásárhely

Ettől függetlenül azonban elég csak egy érettségi diploma is ahhoz, hogy fordítói vizsgára jelentkezzen bárki a CulturaData honlapján, hiszen az írott anyagok, ítéletek és vádiratok fordítására is szükség van, azonban egy tolmács előtt jóval szélesebb a paletta, és vélhetően az állásra való pályázásnál is előnnyel indul. A bemutatón egyébként a kézdivásárhelyi bíróság elnöke is szólt a fiatalokhoz, kitérve a szakma legapróbb részleteire, a lépcsőfokaira, anyagi vonzatára is, kötetlenül. A végső következtetés az volt, hogy bár szükséges a szakirányú végzettség, érdemes a szakma szépsége, valamint az anyagi önállóság miatt is bevállalni a jogi pályát.

Megoszlott az érdeklődési kör

Az eseménysorozatot Barta Vilmos vállalkozó kezdeményezte az udvarhelyi mintára ezelőtt tíz évvel, a Rotary Klubos elnöksége alatt. Mint a szakmaválasztási hét projektvezetőjénél érdeklődtünk a hét átlagban vett tapasztalatairól. A legnépszerűbb szakterületek sorrendben a következők voltak: orvos, jogász, fodrász, értékesítési szakember, vendéglátó. Összesen 646-an jelentkeztek a programra eleinte, ténylegesen azonban 358 diák vett részt, de ez még mindig növekedést mutat a tavalyihoz képest, amikor 280 személy jött el.

 „Ha valaki tizedikes korától részt vesz három évig ezeken az alkalmakon, akkor akár hat szakmába is közelebbi betekintést nyerhet ez idő alatt. Úgy gondoljuk, ez bizonyos szinten megkönnyítheti majd a választást” – vélekedett Barta Vilmos, aki szerint ez is egy módszere annak, hogy elkerülhető legyen a fiatalok kudarcélménye.

Fotó: Rotary Klub Kézdivásárhely

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 3., 16:34
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Egyre több diákot érdekel a tanulás! Szakoktatásban, ahogy kitavaszodik 50% os a jelenlét! Érettségi felkészítőre sem jár be az, aki az órákat félvállra veszi!
    Hála az ilyen/olyan szakképzőknek/ diplomagyáraknak, ott rögtön oklevélhez jut!