Felhívás!

Kifestett ösvények tévúton?

Kifestett ösvények tévúton? Kovászna megye

Megkongatta a vészharangot Moscviciov Leonid, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat igazgatója: úgy véli, igen sok turistaösvényt jelölnek ki egyes szervezetek vagy magánszemélyek a hegyimentők tudta nélkül, ez pedig gondokat okozhat vészhelyzet esetén.

A probléma gyökere az, hogy a mentők egyszerűen nem tudják, hol keressék a bajba jutott embert, ha az az adatbázisukban nem szereplő útvonalon kér segítséget. A turista pedig gyanútlanul elindul bármilyen jelzett ösvényen, nem tudhatja, hogy az hitelesen jelzett vagy sem. Sajnos sok ilyen jelzésű ösvény található. Minderről Moscviciov a Kovászna megyei prefektus, dr. Ráduly István havi sajtótájékoztatójának meghívottjaként számolt be.

– A törvény nem tiltja ugyan, hogy a hegyimentőkön kívül mások is kifessenek turistaösvényeket, de erről minket (és a terület tulajdonosát is) értesíteniük kell, hogy az adatbázisunkba bevehessük az illető útvonalat – húzta alá Moscviciov, aki kiemelte azt is, egy útvonalra vonatkozóan egyéb információkra is szüksége van egy turistának, például a menetidőre, szintkülönbségre, nehézségi fokra vonatkozókra. Természetvédelmi területeken tájékoztató táblákat is csak terület gondnokainak és a hegyimentőknek a tudtával szabad kitenni, egyébként kihágásnak minősül még a jó szándékú cselekedet is.

De nem mindig beszélhetünk jó szándékról. Arról is beszámolt a közszolgálat igazgatója, hogy esetenként letörlik a hegyimentők turistajelzéseit, és másokkal helyettesítik azt. Nem elszigetelt esetekről van szó, viszonylag gyakori, előfordult ilyen például a Bodoki-hegységben és a Rétyi Nyírben is. Aztán az is gond, hogy nem minden esetben a nemzetközileg ismert egyezményes jeleket használják.

Nyilvánvalóan a hegyimentők nem lehetnek ott mindenütt, minden időpontban, hogy tetten érjék az elkövetőket, ehhez a szükséges létszámuk sincs meg: a négy alkalmazottat tizennégy önkéntes segíti a jelenlegi állás szerint. Amennyiben azonban minden kétséget kizáróan tudnák, ki a tettes az említett esetekben, eljárnának az illető felelősségre vonása érdekében, hangzott el.

A turistautak témáján kívül nem maradhatott ki a sajtótájékoztatóból a medvék problematikája sem. Miattuk már három ösvényt lezárt (azaz figyelmeztető táblákat tett ki) a hegyimentő-szolgálat: Bálványos és a Bufogó-láp, Bálványos és a Szűz Mária-kápolna, illetve az Apor lányok feredője között. Ha a lakossági vagy turisták jelzései azt indokolják, akár további ösvényekről is kitiltják a turistákat.

A medvék etetését pedig a törvény bünteti, magánszemélyek esetében 5000 és 10 ezer lej közötti összeggel, jogi személyek esetén a bírság elérheti a 30 ezer lejt is – hívta fel ismételten a figyelmet Leonid Moscviciov (természetesen kivételt képeznek a vadászati terület gondnokai).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 4., 13:44
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A turistaosvenyeket regebbena hegyi turazas szerelmesei festegettek ujra sajat koltsegukon kalakaval, mikor a hatosagok erre nem voltak kepesek. Talan nem baj. Koszonet nekik. Valakiknek azonban nagyon erdekuk, hogy az embereket a telepuleseen tartsa bezarva. Ide sorolom a medveugyet is.