Felhívás!

Vérbajos ló Zoltánon

Vérbajos ló Zoltánon Kovászna megye

Nemsokára újra letesztelik a háromszéki Zoltán településen lévő lovakat, ugyanis, az említett településen három hónapja azonosítottak egy vérbajos lovat.

Dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, augusztus közepén jár le a 3 hónapos várakozási idő, így munkatársai újra vért vesznek a zoltáni lovakból, és a laboratóriumi vizsgák eredményének függvényében pedig hamarosan kiderül, hogy betegségmentesnek nyilváníthatják-e a települést.

– A zoltáni beteg lovat rutinellenőrzés során sikerült kiszúrni, le is öltük az állatot, és a település lovait vérvételnek vetettük alá. Az első eredmények jók lettek, nem azonosítottunk további fertőzést. Most következik a felülellenőrzés – avatott be.

Rámutatott, hogy 5–6 éve 300 fertőzött állatnál is többet tartottak nyilván Kovászna megyében, azóta sikerült jelentős méretben felszámolni a betegséget. Mostanra már évente csupán 1–2 esetet regisztrálnak.

– A kór felszámolásában fontos szerepet játszik a gyors hatósági fellépés, a betegség időbeli beazonosítása. A periodikus vérvételekkel pont erre alapozunk. A vérbaj tünetmentes, éppen ezért évente a megyében megtalálható összes, fél évnél idősebb lóból vért veszünk – részletezte dr. Örsi.

Kiderült, országos szinten számos fejtörést okozott a lovak vérbaja: tíz éven át egész Románia le volt zárva, nem lehetett lovakat kivinni határon kívülre. Tavalyelőtt az országot kettőbe osztották annak függvényében, hogy melyik megyékben, mennyi fertőzött állatot azonosítottak: ekkor már Háromszéket a mentes megyék közé sorolták.

A zoltáni esetnél a gazda nem kapott kárpótlást az állat leölése után, mivel az idevágó iratok nem voltak rendben.

Fotó: horseandrider.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.