Hirdetés
Hirdetés

Kiderül, kié a legjobb házi szalonna Háromszéken

Kiderül, kié a legjobb házi szalonna Háromszéken Életmód

Úgy tűnik, Székelyföldön is meghonosodik a kolozsvári Spritz kávéház teraszán 2011-ben rajtoló Szalonnafeszt. Miután az elmúlt hétvégén Csíkszeredában szervezték meg, péntek-vasárnap Sepsiszentgyörgyé a házigazda szerepe.

„Te készíted a legjobb szalonnát egész Háromszéken? Gyere, és mutasd meg nekünk, jelentkezz szalonna- és füstölttermék-versenyünkre!” – így indítja a részvételre noszogató felhívását a rendezvénynek helyet biztosító sepsiszentgyörgyi Park Hotel. Vezetője, Kovács István, aki egyben a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-egységek Egyesülete (SVESZ) elnöki tisztségét is betölti, lapunknak elmondta, a háromszéki őstermelőket képviselő Tamás Olivérrel ötleteltek azon, hogy Háromszéken is szervezzék meg ezt a fesztivált, együttműködve hozzák tető alá hétvégén. A vásáron jogi személyek is jelen lesznek termékeikkel, azonban a cégek és őstermelők portékáit külön díjazzák.

Változatos, gazdag program várja a kilátogatókat: pénteken 14 órától fiataloknak szóló közösségi szalonnasütéssel hangolódnak a háromnapos fesztiválra, a Plugor Sándor Művészeti Líceum Marziale ifjúsági fúvószenekara kíséretében, a 16 órakor esedékes hivatalos megnyitón a Háromszék Táncegyüttes tagjai ropják majd a Heveder előzenekaraként is számon tartott Finom együttes népi muzsikájára. Ezt étkezési kultúráról szóló beszélgetés követi a vendéglő konferenciatermében.

Szombaton disznóvágással indítják a napot a Puskás Tivadar Szakközépiskola tanárai és diákjai révén, házikenyeret sütnek kemencében, Székelyföld biodiverzitásáról értekeznek a konferenciateremben (itt vasárnap délelőtt is lesz egy nyílt beszélgetés), miközben sepsiszentgyörgyi diákok, valamint a kászonújfalusi népi zenekar szórakoztatja a vendégeket, akik mindhárom nap folyamán hagyományos termékek kínálatából válogathatnak, szalonnát kóstolhatnak, a megvásárolt terméket helyben akár meg is süttethetik. Déltől zsűrizik a fesztiválra benevezett szalonnákat és füstölt termékeket, ízüket pálinkakóstálás segít emlékezetessé tenni. Az értékelést egyébként másnap is folytatja a Sabin Gherman közíró és Könczei Csaba parlamenti képviselő mögé felsorakozó zsűri, az eredményt 15 órakor hirdetik ki. Kovács tájékoztatása szerint a díjakat a Nagy György olaszteleki kovácsmester műhelyében készült szalonnasütő-fogók képezik. A fesztivált a sepsiszentgyörgyi Opra Monica és barátai koncertje zárja, amihez borkóstoló is társul.

A fesztivált kísérő szalonna- és füstölthús-versenyre itt https://forms.gle/BYPAkknem2S3Xqun9 vagy a 0744.313.266-os és a 0722.267.761-es telefonszámon lehet jelentkezni, a benevezett, felcímkézett termékeket  a Park Hotelben kell leadni.

Csernátonban már készülnek a Szalonnafesztre (Fotó: Kocsis Károly)

 

 

A Szalonnafeszt első, kolozsvári kiadásán Kiss-Budai Tibor világrekorder gasztronómus volt a házigazda, és maga Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes vezető, székely felmenőkkel is büszkélkedő prímása húzta a talpalávalót, aki ugyanakkor a zsűri elnökeként is állta a sarat a koleszterindús farsangi talajon. A fesztivál mindenkori célja a helyi kistermelők támogatása, munkájuk megsüvegelése, a közösségi élet erősítése, valamint a szalonna mint valamikori alapélelmiszer népszerűsítése, hagyományos és modernkori felhasználási módjainak megismertetése. Bárki benevezhet állategészségügyileg bevizsgált háztáji disznóból származó, saját készítésű szalonnával, kolbásszal vagy bármilyen más termékkel. Ezen a hétvégén még Brassóban és Szilágysámsonban tartanak Szalonnafesztet, Kolozsváron február 16-19. között, Borszéken február 18-19-én esedékes.

Nyitófotó: Virág István (VHStúdió)

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások