Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a pótérettségi

Mától szeptember harmadikáig tart a pótérettségi időszaka, amelyben rendhagyó módon először az írásbeli vizsgákra, utólag pedig a szóbelikre kerül sor. Mindezek helyszíne a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakiskola lesz.

Hirdetés
Hirdetés

Mától péntekig naponta kerül sor a pótérettségizők vizsgáira. Mindazok számára kezdődik most a megmérettetés, akiknek korábban nem sikerült az érettségijük, mert egy, esetleg több tantárgyból nem kapták meg legalább az 5-öst, vagy megkapták ugyan, de nem jött ki a 6-os átlaguk, ami a siker feltétele. A XII. osztályban pótvizsgára maradottak is most érettségizhetnek.

A vizsga a román nyelvi írásbelivel kezdődik, majd holnap, 17-én a szaknak megfelelő kötelező tantárggyal folytatódik, szerdán a választott tantárgyból, pénteken anyanyelvből írnak dolgozatot. Ezt követően augusztus 22–23-án román nyelvből, 24-én anyanyelvből, 26-án és 29-én idegen nyelvből szóbeliznek, közben 25-én a digitális kompetenciákról is számot adhatnak. Előzetes eredményeket augusztus 31-én közölnek, az óvásokat szeptember 1-jén és 2-án bírálják el, végleges eredményeket szeptember 3-án hirdetnek.

Kovászna megyében 340-en iratkoztak pótérettségire, 275-en románból, 78-an magyarból, 131-en a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, 144-en a szaknak megfelelő választott tantárgyból kell vizsgázzanak, újrázzanak.

A nyári, rendes érettségin a Kovászna megyei vizsgázók 72,55%-a ment át, ami rendkívül pozitívan értékelendő, mert 2015 után először sikerült meghaladni a 70%-ot. Az országos átlag a 2022-es nyári érettségin 75,2% volt, ami szintén kiugróan magas, az elmúlt tíz év legjobb eredménye. Ezeken a számokon lehet most javítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük