Felhívás!

Kezdődhet a téli madáretetés

Kezdődhet a téli madáretetés Kovászna megye

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke elmondta, egyelőre két hátramaradt gólyáról tudnak, ám egyik sem szorul segítségre. Továbbá a téli madáretetés és -itatás fontosságáról is beszélt.

Kérdéseinkre kiderült, egy háromszéki bányatónál, illetve Nagyajtán maradt hátra gólya, legalábbis ezekről tudnak a Rara Avis Madártani Egyesület tagjai.
– A madárbarátok aggódnak, ha télidőben gólyát látnak, és rögtön jelentik nekünk. Az említett két gólya tud repülni, még találnak élelmet, nem kell őket befogni, hiszen nincs akkora fagy, hogy veszélyben legyenek. Nyilvántartjuk a hátramaradt vándormadarakat, és azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt esztendőkben számos madár inkább megpróbál áttelelni nálunk, mintsem nekivágjon a hosszú, kimerítő vándorútnak. Míg korábban ritkaságnak számított, manapság már számos szürke gémet, nagy kócsagot is lehet látni errefelé télidőben – avatott be Kelemen.

Magyarázata szerint egyelőre még nincs olyan hideg, hogy a madarak veszélyben legyenek, az egyesülethez is ebben az időszakban többnyire megsérült, ablaknak nekirepült kistestű madarakat visznek be a madárbarátok, ám a téli madáretetést, itatást már el lehet kezdeni – hangsúlyozta.
– Reggel aktívabbak a madarak, érdemes korán langyos vizet, élelmiszert kitenni számukra, ez nem kerül sok pénzbe, és nagyon látványos, hiszen hamar ellepik az itatókat, még fürödnek is – részletezte.

Fontos tudni, mivel etessük a kis szárnyasokat, és azt is, hogy mit ne adjunk nekik, de talán a legfontosabb az, hogy ha valaki elkezdi etetni a madarakat, az tavaszig ne hagyja abba – figyelmeztetett. Ezért is érdemes időben megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet beszerezni. A madáretetőre járó madarak az olajos magvakat fogyasztják szívesen, a fekete napraforgómag, a dióbél a kedvencük, ehhez lehet még a kereskedelemben kapható magkeveréket adagolni. Ne adjunk viszont sós napraforgót, kenyeret, szalámit, parizert, csipszet, törökbúzát a kis szárnyasoknak! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.